Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha presentat una proposició no de llei per a què el parlament valencià mostre el seu rebuig al desmantellament d’itineraris ciclistes anunciats pels governs de diferents localitats del territori valencià governants per la dreta i l’extrema dreta.

Com assenyala la diputada Paula Espinosa “fins el 22 de setembre celebrem la Setmana Europea de la Mobilitat, immersos en esta iniciativa que promou els desplaçaments sostenibles ens trobem amb governs municipals com els d’Elx i València que ja han anunciat el desmantellament de vies ciclistes que s’havien construït els darrers anys, una barbaritat que va en contra de la transformació necessària per garantir municipis saludables i verds,  implementant infraestructures que promoguen la mobilitat sostenible i desincentiven els mitjans de transport més contaminants”.

Per això Compromís portem esta problemàtica a Les Corts, per a què els grups parlamentaris es posicionen contra l’eliminació de carrils bicis, al temps que insten a les Entitats Locals a mantindre el seu compromís amb les infraestructures ciclistes ja licitades.

Segons Espinosa “s’ha de tindre en compte que molts d’aquests carrils bici, que ara pretenen eliminar van ser construïts gràcies al finançament dels fons europeus de Recuperació Next Generation EU, i dels projectes que constitueixen el Pla de Recuperació Transformació i Resiliència; fons que el ministeri de Transició Ecològica ja han advertit que, en cas de desmantellar-los, les subvencions hauran de ser retornades per part dels ajuntaments que duguen endavant esta política de reversió”.

“És molt preocupant que l’arribada de PP i Vox al govern d’alguns ajuntaments estiga suposant anar en contra de la política europea i dels compromisos internacionals en matèria de reducció d’emissions. Les polítiques per a la lluita contra el canvi climàtic han de suposar el desenvolupament de la mobilitat sostenible, en el que els desplaçaments en bicicleta juguen un paper cabdal i malauradament s’estan desincentivant”, ha explicat la parlamentària de Compromís.

Amb esta iniciativa s’insta al Consell, així mateix a posar en marxa les mesures necessàries per tal de facilitar els desplaçaments a peu, amb bicicleta o altres mitjans de transport actiu, associant-los amb hàbits de vida saludables, així com corredors verds intraurbans que connecten els espais verds amb les grans àrees verdes periurbanes. I a desenvolupar un programa d’incentius per a empreses, institucions i particulars que promoga la mobilitat ciclista als centres de treball i centres educatius.

Finalment es proposa que el govern valencià desenvolupe polítiques i programes en suport de la mobilitat sostenible perquè les ciutats de més de 50.000 habitants i les de més de 20.000 que superen els límits de contaminació de l’aire, habiliten zones de baixes emissions (ZBE) tal i com estableix la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica.