Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís, ha registrat hui en Les Corts una proposició no de llei per instar al Consell a dur a terme les accions necessàries per garantir que el 24 de juny, dia de Sant Joan, puga comptar amb la consideració de festiu autonòmic, com a dia inhàbil, a efectes laborals retribuït i no recuperable.

Segons ha explicat el síndic Joan Baldoví “Sant Joan és la gran festa d’Alacant que també és compartida per valencians i valencianes de nord a sud. Enguany  gràcies al calendari laboral que va aprovar el govern del Botànic el 24 de juny va ser festiu a tots els efectes”.

“En compte de continuar amb esta decisió el govern de PP i VOX ha aprovat el calendari laboral per a l’any 2024 en el qual s’exclou Sant Joan com a festiu retribuït i no recuperable, el que considerem una errada que han de rectificar”.

Com es recorda des de Compromís la festivitat de Sant Joan, coincident amb el solstici d’estiu, es troba arrelada a la nostra història i idiosincràsia com a poble des de fa segles. El foc, la gastronomia i la pirotècnia, elements lligats al nostre patrimoni cultural, son també alguns dels protagonistes de la festa de Sant Joan.

El màxim exponent al nostre territori és la festivitat de les Fogueres de Sant Joan, festa oficial d’Alacant. Declarada  d’interès turístic internacional l’any 1983 i bé d’interès cultural immaterial en 2014, tenen el dia 24 de juny com el seu dia gran amb la cremà de les fogueres i  la “banyà” al públic assistent.

L’any 2016 es va aprovar per unanimitat a Les Corts la Resolució 142/IX, sobre la declaració de festivitat autonòmica de les Fogueres de Sant Joan celebrades a Alacant en la qual s’instava el Consell a dur a terme les mesures pertinents perquè dins dels festius a tenir en compte de cara a l’elaboració del calendari laboral s’incloga el dia 24 de juny com a festivitat autonòmica.

“El fruit d’eixa resolució ha suposat que Sant Joan siga festiu, creiem que no continuar amb eixa festivitat és un retrocés. La decisió del govern de PP i Vox d’excloure Sant Joan com a festiu autonòmic és una mostra més de la seua hipocresia. Deien una cosa en l’oposició i fan la contrària quan governen, perjudicant a Alacant i a la cultura festiva dels valencians i valencianes. Per això des de Compromís hem presentat esta iniciativa en les Corts per a que rectifiquen i Sant Joan torne a ser festiu en 2024 com ho ha sigut en 2023.”, ha conclòs Baldoví.