Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha presentat una esmena de totalitat sol·licitant la devolució al Consell del Projecte de llei de modificació de la Llei 13/1997, pel que fa a l’impost de successions i donacions per no compartir ni els principis ni el contingut del projecte de llei i per considerar que la seua aplicació suposarà una retallada d’ingressos.

Segons Joan Baldoví: “PP i Vox demostren que el seu full de ruta és regalar diners als més rics en lloc d’invertir-los on fan més falta: en la sanitat, l’educació o les polítiques socials. Amb eixos diners podríem contractar 5.000 mestres i professores, 2.000 metgesses i 2.500 infermers. Però Mazón prefereix quedar bé amb els més rics en lloc de fer polítiques per a la majoria de valencians i valencianes”.

Compromís explica a la seua esmena de totalitat que la previsió d’ingressos per a l’any 2023 de l’impost de successions i donacions se situava en 392 milions d’euros i que es renuncia a estos ingressos per afavorir un nombre reduït de beneficiaris, que serien l’1% dels declarants de l’IRPF. De fet, en 2020 van declarar este impost 166.493 valencians i valencianes dels quals només van haver de realitzar una aportació 20.627 persones -entre un i 5.000 euros- i només 6.293 persones -el 3,8% dels que van tributar- van pagar una xifra superior a 5.000 euros. Cal destacar que un 87,6% dels hereus no va haver de pagar res.

A més, el grup parlamentari no comparteix els motius argumentats en l’exposició de motius sobre la necessitat de projecte de llei perquè “quan es fa referència a un qüestionament de l’eficiència econòmica de l’impost de Successions s’ignora que OCDE o FMI han recomanat als decisors públics l’implementació de figures tributàries que graven les herències de major quantia”.

Per altra banda, tampoc es pot mantindre la justificació del projecte de llei que diu que “la impossibilitat de fer front a l’import econòmic de l’impost aboca a moltes persones a haver de renunciar a la seua herència”, perquè Andalusia, que ha decidit ampliar la bonificació de l’impost de successions i donacions ha vist com s’han incrementat les renúncies d’herències, situant-se de forma percentual per damunt de la mitjana estatal.

Finalment, Compromís conclou exposant que l’aprovació d’este projecte de llei suposaria un perjuí a la majoria de valencians i valencianes per retallar ingressos que es destinen a polítiques socials, un benefici a les rendes més altes, i també, un augment de la desigualtat i la concentració de la riquesa.

 “Des de Compromís ens oposarem amb fermesa a esta decisió injusta que demostra que PP i Vox governen pensant en els interessos d’uns pocs i no en els de la majoria de valencians i valencianes” ha conclós Baldoví.