Bota al contingut principal

Compromís ha presentat una proposició no de llei per a què el parlament valencià debata sobre la necessitat d’adoptar les mesures necessàries per a garantir el compliment de la legislació vigent en matèria de finançament de partits polítics i les fundacions vinculades.

Com ha explicat la portaveu adjunta, Isaura Navarro, “el partit d’ultradreta VOX ha hagut de cessar al seu gerent després de què es fera públic l ́informe del Tribunal de Comptes on s’han detectat diverses irregularitats, donant-se a conèixer els pagaments multimilionaris que es xifren en torn a 7 milions d’euros en els quatre últims anys, realitzats a la Fundación Disenso, que actua com a Think Tank de Vox”.

Segons informacions periodístiques el requeriments del Tribunal de Comptes es sustenten en documentació d’eixe partit, com circulars internes utilitzades a la província de València, que marquen un rastre de presumptes irregularitats en la gestió del seu finançament.

Per a Navarro “el que es desprèn de tot açò és que en Vox, darrere de la pantalla de l’espanyolisme ultraliberal, l’ultracatolicisme, el racisme i la xenofòbia, el que hi ha és un gran negoci. Vox és un negoci d’alguna gent, que a més serveix per a col·locar-se en llocs claus i continuar fent negoci defensant els seus interessos empresarials”.

“Es tracta de gent que utilitza la política com a forma d’enriquir-se, de manera directa i de manera indirecta. No entenen l’interés general, l’interés de la majoria, l’interés de la ciutadania, sino al que atenen, allò per al que treballen és el seu propi interés personal i particular”.

Des de Compromís s’agafen amb preocupació estes notícies respecte a un dels partits que formen part del govern valencià, i més quan l’altre, el PP, fou condemnat l’any 2018 com a partit per participar a títol lucratiu de la trama Gürtel.

“Precisament per això -ha afegit la parlamentària- Vox sempre té una gran coincidència amb el Partit Popular, perquè el PP sempre ha funcionat com es veu clarament en els papers de Bárcenas i es reflectí en la condemna que tenen com a partit. És una manera de procedir que es repeteix en els múltiples cassos de corrupció que han protagonitzat i que necessita de perfils com els càrrecs que nomenen per a la gestió de l’administració pública, com hem vist ara en el cas de la conselleria de Sanitat. El PP i Vox funcionen igual i per això l’entesa entre ells és tan gran. Vox és el fill ensenyat del PP”.

Davant tot açò Compromís considera important ressenyar l’esforç que el govern del Botànic va realitzar al territori valencià per implantar unes normes que significaren superar dècades d’obscurantisme i obstrucció a la justícia en allò que significara tindre els comptes clars.

En este sentit cal recordar la implantació de la LLEI 1/2022, de 13 d’abril, de la  Generalitat, de Transparència i Bon Govern de la Comunitat Valenciana i tot el  desplegament normatiu i organismes dependents per a evitar el frau fiscal, com  l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat  Valenciana.

“Estem comprovant que en autonomies amb pacte de govern entre PP i Vox com Balears, s’està impulsant el tancament d’organismes com l’’Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció, un fet que resulta escandalós pel retrocés democràtic que suposa. És per això que portem a Les Corts esta iniciativa que aposta per lluitar contra malversacions, incrementant els controls i avançant en polítiques de transparència”, ha conclòs la parlamentària de Compromís.