Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha denunciat hui que les transferències de capital als ajuntaments del capítol 7 del projecte de pressupostos de la Generalitat de 2024 en Educació per a construir, reformar o millorar centres educatius sofrixen una retallada del 40% en passar de 306.648,00 a 183.975,69 euros.   “Es tracta de la transferència que preveu el Pla Edificant cada any per als municipis i és la primera vegada des de la seua creació que descendix, i de forma dràstica”.

El diputat i portaveu d’Educació, Gerard Fullana, ha explicat que “en realitat estem davant d’un intent de tancament del programa,  perquè el retall pot afectar a totes les obres d’Edificant, fins i tot a les que estan en execució”. La coalició destaca que la partida de transferències de capital ha d’estar dotada per preveure els diferents ritmes d’execució d’ajuntaments o modificacions de projectes, i que “este retall provocarà retards en les sobres en execució alhora que problemes en el pagament a ajuntaments. La baixada d’impostos a les grans herències s’ha cobrat la primera víctima, un 40% de Pla Edificant. Moltes obres deixaran de fer-se i la resta sofrirà retards”.

Impossibilitat d’abordar noves obres

Si les obres en execució poden veure com sofreixen retards, la retallada en la partida implicarà que no s’aborden nous projectes i inclús que projectes ja delegats però encara no adjudicats s’anul·len. A més també provocarà inseguretat de pagament a empreses i la pèrdua de centenars de llocs de treball. Compromís ha destacat que en retallar la partida hi ha haurà moltes necessitats urgents que plantegen les comunitats educatives i els ajuntaments que no es podran atendre, “amb el pressupost previst no entrarà cap nova proposta i les que no estiguen avançades en tràmit entraran en una parada sense data de concreció”, ha destacat Fullana.

Compromís ha destacat que segueix analitzant els pressupostos en matèria educativa, d’universitats i d’ocupació però ja ha avançat que “l’incompliment de promeses electorals de Mazon és sistemàtic i s’empitjoren o es congelen quasi totes les polítiques educatives i d’ocupació a excepció de les transferències a empreses privades a través dels concerts”.