Bota al contingut principal

La diputada Nathalie Torres, ha qualificat com un escàndol que la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge que dirigeix Susana Camarero no assumisca la pujada salarial pactada i signada amb sindicats i patronal i lleve fons als concerts socials, en el que és l’inici del desmantellament de tots els avanços en polítiques socials aconseguits en els darrers 8 anys.

“Veiem com el govern de PP i Vox no només ha aplicat retallades en el pressupost per a l’any que ve, sinó que ens trobem amb què a través d’una modificació pressupostària publicada ahir es retrauen 38 milions d’euros d’enguany, que entre altres qüestions anaven destinats als concerts socials i l’homologació salarial dels professionals del sector”.

Per a Torres “queda al descobert quina és la línia de la consellera Camarero, que marcarà el seu pas per l’administració en una qüestió tan sensible i que havia costat tant posar en ordre com són les polítiques socials”.

El colp més dur d’esta modificació de crèdit del pressupost actual se l’emporta l’acció concertada, concretament els concerts de places en centres d’atenció social a persones amb diversitat funcional o discapacitat, l’acció concertada d’Infància i Adolescència i el concert d’acció comunitària per a col·lectius en situació de vulnerabilitat social.

Segons explica la diputada “aquesta reducció comportarà la desatenció de les persones amb diversitat funcional, un col·lectiu en què les ajudes no sols les necessiten les persones amb diversitat funcional sinó també les seues famílies, per a sentir-se acompanyades en el procés que viuen diàriament”.

“És curiós també que els altres sectors afectats siguen infància i adolescència, que atén els xiquets i xiquetes en situació de protecció i, entre ells, es troben els menors no acompanyats (MENA). Entre aquests col·lectius de persones vulnerables hi ha també les persones sense sostre i les persones migrants”.

Per a Compromís allò realment preocupant és que aquesta modificació pressupostària s’ha fet per a traslladar l’import a infraestructures de serveis socials, just quan sabem que en el projecte de pressupostos de 2024, la Conselleria d’Igualtat ha congelat el 94% del Pla Convivint.

Per tant, entenem que amb esta modificació pressupostària comença el desmantellament el sistema del concert social. El concert social és una formula fortament instaurada a altres països europeus per a enfortir el sistema de les entitats socials i donar un servei adequat a les persones, que estan així acompanyades per les entitats.

“El que veiem és una clara voluntat de tornar a l’antic sistema de les subvencions, que només farà que generar un clima d’incertesa per a les entitats. La Consellera demostra, així, una clara falta de sensibilitat per les entitats socials, que han sigut i són el matalàs l’acció social, perquè allà on no arriben els serveis socials municipals, arriben les entitats socials”.

“Les polítiques del Botànic posaren la persona al centre de l’acció política. Ara, amb aquesta retallada, la consellera demostra que les persones li importen poc. Tal vegada perquè els col·lectius afectats són col·lectius amb un rèdit electoral nul. Per contra, en Compromís treballarem sempre per les persones, independentment de si voten o no, perquè defensem els seus drets, especialment els de les persones més vulnerables”, ha conclòs Torres.