Bota al contingut principal

La portaveu adjunta de Compromís a les Corts,Isaura Navarro, ha presentat una proposició no de llei amb què reclama una sèrie d’actuacions de la comunitat internacional contra el govern d’Israel.

En concret Compromís reclama instar al govern de l’Estat espanyol a realitzar davant la Unió Europea les gestions necessàries per a investigar les possibles violacions del dret internacional i crims de guerra de l’Estat d’Israel contra la població palestina i rescindir l’estatus que implica els beneficis econòmics i aranzelaris de l’acord d’associació de la UE com a soci preferent d’Israel. 

Així mateix es planteja el bloqueig de les reserves internacionals de divises bancaries israelianes.Facilitar per part de les empreses amb seu en la UE procedir a la cancel·lació de contractes de compra-venda d’armes a l’Estat d’Israel i eliminar les privilegis en tramitació de visats per a personal diplomàtic i funcionariat a l’espai europeu Schengen.

De la mateixa manera es proposa suspendre la difusió en espai europeu de les emissions i difusió televisiva i radiofònica israeliana, expulsar l’Estat d’Israel del Festival d’Eurovision 2024 a través de la Unió Europea de Radio de Radiodifusió (UER)i expulsar-los també de qualsevol espai esportiu internacional a través del Comitè Olímpic Internacional, així com les federacions esportives corresponents.

Segons ha explicat Navarro “l’única manera d’ajudar al poble palestí és tractar a Israel com li correspon, un estat que està cometent crims de guerra i genocidi no pot ser un soci preferent econòmic de la Unió Europea. S’ha de tindre la mateixa reacció, amb les mateixes sancions, que es va tindre en el seu dia amb Rússia per la invasió d’Ucraïna”.

“No te cap sentit que mentre l’estat d’Israel comet crims de guerra i genocidi contra el poble palestí la comunitat internacional faça com si no passara res permetent que amb normalitat participen en competicions esportives internacionals o certàmens com el festival d’Eurovision”, ha conclòs Navarro.