Bota al contingut principal

Segons ha explicat la portaveu adjunta Aitana Mas “es tracta d’unes 550 esmenes centrades en recuperar els drets socials que els pressupostos de PP i Vox retallen. Com ja vam denunciar en conèixer els comptes es tracta d’uns pressupostos perversos que suposen unes retallades que arriben als 900 milions d’euros en sanitat o als 370 milions en polítiques socials. Amb les nostres esmenes tractem de pal·liar la frenada per al desenvolupament social i econòmic del poble valencià dels comptes de Mazón”.  

Mas ha volgut posar en valor una de les esmenes que tenen a vore amb l’increment de la partida d’ingressos, “reclamem que el Consell no deixe que les empreses que gestionen les concessions sanitàries facen un simpa, per això plantegem que els pressupostos contemplen la incorporació dels 641 milions d’euros que estes empreses deuen hores d’ara a la Generalitat en concepte de liquidacions. Són uns diners que han d’anar destinats a millorar la qualitat de la nostra sanitat pública”.

Les esmenes de Compromís van dirigides també a potenciar les infraestructures en serveis socials, com les residències per a persones majors i incrementar allò que es destina a millorar la vida de persones amb diversitat funcional i intel·lectual. “També tractem de revertir amb les esmenes les retallades en infraestructures educatives, invertint més en el Pla Edificant per a la construcció i millora de col·legis i instituts”.

Altra problemàtica que s’encara amb les esmenes de Compromís és l’accés a l’habitatge, incorporant una partida per a adquirir les vivendes de la Sareb per a reformar-les i oferir-les com a lloguer social.

Davant el negacionisme del canvi climàtic instal·lat en el Consell, Mas ha destacat “les esmenes amb què es creen dos fons, un per a la recerca en l’adaptació i mitigació del canvi climàtic en l’agricultura valenciana i altre amb la mateixa finalitat per als municipis”.

Altres esmenes en l’àmbit sanitari van destinades a incrementar de manera substancial les plantilles de professionals de l’atenció de la salut mental.

També s’han presentat esmenes per un import de 13 milions d’euros per a què l’Institut Valencià de Finances augmente les seues prestacions com a banca pública al servei de la ciutadania.

“Cal destacar també la partida d’un milió d’euros que dediquem a combatre la sinistralitat laboral de les persones que treballen en el sector turístic, una problemàtica importantíssima en un sector amb molta precarietat laboral”.

Així mateix s’han registrat esmenes per ampliar els centres Dona 24h, les destinades a escometre el pla d’homologació salarial dels treballadors dels serveis socials o estendre la gratuïtat del transport públic per a menors de 31 anys a tot el 2024.

Finalment, Mas ha volgut destacar els 10 milions d’euros per als programes AVALEM Dones i AVALEM Joves, que potencien les polítiques d’ocupació.