Bota al contingut principal

La comissió de Drets Humans de les Corts ha aprovat este matí una proposició no de llei de Compromís (amb els vots a favor del grup proposant, PP i Vox i l’abstenció del PSPV) en què s’insta el govern d’Espanya a rectificar la seua política actual sobre els territoris ocupats del Sahara.

La proposició, presentada per la portaveu adjunta Isaura Navarro, també recolza el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí, reconegut per l’ONU des de 1965.

Com explica Navarro “en març del passat any el govern d’Espanya donava suport a la proposta d’autonomia del Marroc sobre el Sàhara Occidental, trencant la línia que havia marcat des de la seua ocupació i annexió al 1975 i abandonant novament al poble sahrauí. Demanem que es torne al posicionament del Consell de Seguretat de Nacions Unides i assumir la responsabilitat d’Espanya com potència administradora”.

“Este és un conflicte que es prolonga des de fa molts anys generant una situació d’injustícia per al poble saharauí, s’ha de resoldre d’una forma molt diferent de la que ha iniciat el govern d’Espanya. Cal recordar que ni Nacions Unides, ni la Unió Africana, la Cort Internacional de Justícia o la Cort Europea de Justícia no reconeixen cap sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental”, ha afegit la parlamentària.

Amb l’aprovació d’esta iniciativa les Corts han acordat també la constitució de l’intergrup parlamentari de Pau i Solidaritat amb el poble sahrauí, establint un pla de treball en coordinació amb representants de la República Àrab Sahrauí Democràtica i del Frente Polisario.