Bota al contingut principal

El diputat i portaveu de Sanitat en les Corts, Carles Esteve, ha anunciat hui la presentació d’una proposició no de llei per instar el Consell a iniciar de manera immediata el procés de reversió del departament sanitari Elx-Vinalopó per a què torne a la gestió pública.

Com explica Esteve, “Ribera Salud, l’empresa que gestiona l’Hospital del Vinalopó està sent incapaç de mantindre els mínims necessaris per a una atenció sanitària adequada. Per exemple, no es disposen dels pediatres que fan falta en l’hospital i només disposa d’una jornada completa de les 9 places que caldria tindre cobertes, com ha denunciat el sindicat CCOO”.

Açò se suma al caos que s’està vivint en els centres de salut del departament amb la fuga de professionals des que el President Mazón va anunciar que el departament continuaria en mans privades.

L’atenció sanitària per part de l’empresa concessionària en este departament s’ha basat, en els darrers anys, en el desmantellament de l’atenció primària en els municipis on ha de donar atenció, en la precarietat laboral dels professionals sanitaris i la manca de personal, i en l’acumulació de beneficis i incompliments de pagament amb la Generalitat. Un sistema que hem vist en la resta de departaments privatitzats i que ha acabat amb el clamor ciutadà demanant la gestió pública.

L’abandó de l’atenció primària per part de l’empresa es pot comprovar fàcilment amb la manca de cobertura de les places necessàries i les ràtios dels centres de salut. Segons les últimes dades que tenim, a cada metge de capçalera li correspon un 43% de pacients més que en els departaments de gestió pública. En el cas de pediatria la diferència és del 36%.

“El 31 de maig de 2025 finalitzarà el contracte de concessió del Departament de salut d’Elx-Crevillent, en eixe moment ha de tornar a una gestió pública que pense en l’atenció a la salut de les persones, en una atenció primària digna en els municipis i en unes condicions de treball dignes per als sanitaris,  i no en el benefici econòmic d’un grup empresarial. I per eixe motiu, cal començar a treballar des d’ara per a fer efectiu el procés de reversió del departament de salut perquè torne a ser públic amb garanties i acabar amb la precària atenció sanitària gestionada per l’empresa concessionària”, ha afegit el parlamentari de Compromís.

És per això que Compromís, en la seua proposició, planteja que el Consell comunique amb efecte immediat a l’empresa l’inici dels procediments de reversió per tal que aquesta siga efectiva en temps i forma, davant la finalització del contracte de gestió.

Açò suposa, també, realitzar les actuacions necessàries per a preparar la reversió en condicions de seguretat jurídica i garantit la millor qualitat i condicions tant del personal com de l’atenció sanitària.

Segons Esteve “també és imprescindible que la conselleria de Sanitat establisca els mecanismes necessaris per a garantir que l’atenció sanitària en el departament d’Elx-Crevillent siga de la mateixa qualitat que en la resta de departaments de gestió pública durant els mesos que queden de contracte de concessió”.

Per a eixe efecte Compromís planteja crear una comissió de seguiment del procés amb representació de la Conselleria de Sanitat, sindicats i els grups parlamentaris per a garantir la transparència i la seguretat del procediment.

“Este departament ha de tindre una gestió pública que és el que vol la ciutadania i estan proposant els sindicats i els treballadors i treballadores. Com està més que comprovat, la gestió pública és la millor alternativa per a millorar l’atenció als ciutadans i les condicions dels professionals sanitaris, al Consell no li queda altra que donar ja el pas per a la reversió”, ha conclòs Esteve.