Bota al contingut principal

El síndic a les Corts, Joan Baldoví, i la portaveu a l’Ajuntament de València, Papi Robles, han anunciat hui que Compromís presentarà una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per revertir els canvis introduïts recentment per PP i Vox en Llei del Joc valenciana que permeten apropar les cases d’apostes als centres educatius.

Així, a través de la recollida de 10.000 firmes en un termini de 8 mesos el debat sobre la Llei del Joc podrà tornar a Les Corts “per a què esta normativa siga efectiva en la lluita contra la ludopatia”.

Com ha explicat Baldoví “la ludopatia és una addicció que genera drames en moltes famílies i que suposa una amenaça, especialment per a la nostra joventut. Per combatre esta problemàtica el govern del Botànic va fer una Llei del Joc amb participació ciutadana que establia mesures de prevenció contra l’epidèmia de la ludopatia que s’estén, sobre tot, pels barris més desfavorits”.

“Es marcaren distàncies mínimes per a què les cases d’apostes i salons de joc no pogueren situar-se prop de centres educatius i altres zones vulnerables i el que ha fet el PP i Vox només arribar al govern és plegar-se a les exigències del lobby del negoci del joc i permetre, sense participació ciutadana, amagant-ho en la llei de mesures, que les sales d’apostes puguen estar prop de les escoles”.

Per a fer front a esta situació Compromís presentarà una ILP que permetrà que el debat torne a la societat, “per a què siguen les famílies i totes aquelles organitzacions que lluiten contra la plaga de la ludopatia les que emeten el seu parer al respecte i contribuir entre tots i totes per a què d’una vegada per totes estes sales del joc estiguen lluny dels instituts”, ha afirmat Baldoví.

Per la seua banda Robles ha assenyalat que “la setmana passada, al ple de València, presentàrem una moció per a què es retorne al text inicial de la Llei del Joc que protegia les famílies davant les màquines escurabutxaques, que posava per davant la protecció dels adolescents dels interessos de les sales d’apostes. Una normativa que tenia un suport tècnic i científic darrere i que comptà amb la participació de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes, els principals sindicats de l’àmbit educatiu i altres entitats que treballen pels drets dels menors com Unicef i Save de Children”.

“És increïble escoltar a la dreta argumentar en contra de les mesures per a lluitar contra la ludopatia dient que van a pagar-se indemnitzacions milionàries. Les fonts que utilitza la dreta per afirmar això són ni més ni menys que el lobby de les escurabutxaques, cap fonament més, perquè hi ha una sentència del Tribunal Suprem que avala estes distàncies amb els centres educatius establertes en la llei”.

Segons Robles “dels 150 centres d’educació secundària a València, 110 tenen prop una casa d’apostes, el 75% dels centres. La dreta no vol vore el greu problema que això suposa. Per això Compromís presentarem esta ILP per a què la llei faça prevaldre els drets del menors davant el lobby de les escurabutxaques, que estan generant problemes d’addicció molt greus”.