Bota al contingut principal

La diputada de Compromís, Paula Espinosa, ha reclamat al conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, que assumisca responsabilitats després de què la seua mala gestió haja suposat que el 47% de l’avançament de les ajudes de la PAC per a 2023 no haja sigut abonat als agricultors i ramaders valencians.

Segons s’explica des de Compromís el Ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, va informar que, del 16 d’octubre fins el 30 de novembre de 2023, les comunitats autònomes tenien de termini per començar a pagar les bestretes dels ajuts directes de la PAC, que tenien previst arribar al 70% del total de l’ajuda.

Tenint en compte les dades oficials facilitades pel Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), les persones llauradores i ramaderes valencianes beneficiaries de les ajudes directes de la Política Agrària Comuna (PAC) han deixat de cobrar 33,3 milions d’euros que els corresponien fins el 31 de desembre de 2023.

Segons explica Espinosa “la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca només havia de gestionar els fons que Europa els ha transferit i controlar que les sol·licituds s’ajustaven al que marca la normativa. No havien de fer cap aportació econòmica, només una feina de gestió que el departament que dirigeix José Luis Aguirre no ha realitzat de la forma escaient i que ha suposat que en 2023 els beneficiaris valencians hagen ingressat un 47% menys d’ajudes de la PAC respecte a allò rebut en 2022”.

“Açò és molt greu, l’any 2023 ha sigut molt difícil per a un sector sobre el qual l’impacte de la sequera està sent enorme”. Els experts asseguren que el canvi climàtic condueix a la desaparició de l’agricultura tradicional valenciana. El 2023 ha sigut l’any més calorós des què hi han registres i s’han batut tots els rècords de temperatura màxima.

“Cal una gestió eficient per part de les administracions per a fer front a les conseqüències d’eixes temperatures extremes provocades pel escalfament global”. Cada vegada el clima és més càlid, les sequeres més extenses i els episodis meteorològics més extrems, com són les DANEs fora de temporada, que perjudiquen greument la quantitat i la qualitat de les  collites, provocant pèrdues econòmiques en ocasions irreversibles.

“L’avançament de les ajudes de la PAC és un mecanisme per a què llauradors i ramaders afronten els venciments de pagament que s’havien de satisfer, sí o sí, abans que acabara l’any. La inoperància del govern del PP i VOX ha deixat a totes estes persones en l’estacada. Els nostres sectors primaris no mereix un govern així, que els dona l’esquena quan més necessiten ajuda”, ha afirmat Espinosa.

La diputada de Compromís ha registrat una sèrie d’iniciatives parlamentàries per a què el conseller José Luis Aguirre explique en les Corts els motius d’esta mala gestió i quines mesures pensa adoptar per compensar els agricultors i ramaders que no han cobrat allò que els corresponia de la PAC en 2023.

Així mateix Espinosa inquireix pel nombre de persones que calcula la Conselleria han deixat el seu treball al camp valencià en els últims mesos degut a les pèrdues ocasionades per l’afecció del canvi climàtic sobre l’agricultura. Quines accions es van a dur a terme per tal de garantir el relleu generacional en el camp valencià i si tenen previst des de la Conselleria posar en marxa mesures perquè les dones entren de manera més decidida en la titularitat compartida de les explotacions.