Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha registrat una proposició no de llei que planteja que les Corts reproven els comentaris xenòfobs, aporofòbics, racistes i classistes, que trenquen la convivència ciutadana i insten a l’odi, realitzats pel Segon Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de València i portaveu de Vox, Juan Manuel Badenas.

Exactament Badenas va dir en unes declaracions públiques, valorant l’assassinat d’una persona sense sostre a la ciutat de València: “Nos está trayendo personas de no se sabe qué procedencia a nuestra ciudad que están causando presuntamente delitos tan graves como el que ha sucedido esta noche en el jardín del río Turia”.

Segons ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Isaura Navarro, “este posicionament que vincula l’assassinat d’una persona sense sostre amb la violència generada per persones de les que es desconeix la seua procedència és absolutament inacceptable, més encara perquè es tracta d’afirmacions realitzades per una autoritat d’una institució que encoratgen l’aporofòbia, la xenofòbia, el racisme i l’odi cap a les persones i justament ho fan contra aquelles amb menys recursos, les més vulnerables”.

Des de Compromís es denuncia que equiparar migració amb delinqüència no és nou per a la extrema dreta. La secció especialitzada en delictes d’odi de la Fiscalia provincial de València ja va instruir un procediment per possible delicte comés en equiparar immigració i delinqüència, a l’exinspector de la Policia Nacional en Valencia, Ricardo Ferris, en un acte organitzat per Vox a València. Igual d’inacceptable és la proposta de l’Ajuntament de València per resoldre el sensellarisme a través de la construcció d’estancs d’aigua sota els ponts per tal d’evitar que les persones els puguen utilitzar.

Per a Navarro “permetre estos discursos que hui en dia alimenten les extremes dretes a València, però també a altres indrets, ens aïllen i allunyen de l’adaptació al Pla d’Acció de la UE en matèria d’Integració i Inclusió 2021-2027, per a compartir valors i principis que han de guiar a tots els estats membres per a dissenyar, pal·liar o revisar les estratègies d’integració. A més són un atac als drets fonamentals constitucionals i contravenen també la dignitat cap a les persones, com especifica la Declaració Universal dels Drets Humans”.

“Per tot açò -ha afegit la diputada- reclamem la reprovació de Les Corts a Badenas, però també que el parlament valencià inste a l’Ajuntament de València a reprovar-lo igualment. Les institucions valencianes han de mostrar-se contundents en el rebuig a qualsevol acte de justificació de la violència que a més implique menyspreu a la diversitat i genere odi”.