Bota al contingut principal

Els diputats i portaveus d’Educació a les Corts Valencianes, Gerard Fullana per part de Compromís i José Luis Lorenz, per part del PSPV-PSOE han constatat que la Conselleria d’Educació ha notificat a cadascun del 12 ajuntaments afectats la decisió unilateral del conseller José Antonio Rovira de suspendre l’execució per a tramitar 15 obres en centres educatius per valor de 63,5 milions d’euros. Es tracta de la construcció o millores d’escoles i instituts a les poblacions de Benicarló, Betxí, Borriol, Albalat dels Sorells, Burjassot, Casinos, Mislata, Quartell, Sagunt, Senyera, Petrer i Villena.

Esta notificació força a que els ajuntaments no puguen continuar amb les tramitacions que havien emprés per a redactar els projectes d’execució i la licitació de les obres, “creant un malestar generalitzat a totes les poblacions afectades, ja que a més, on s’han presentat mocions per part dels Plens Municipals, inclús el PP s’ha abstingut o votat a favor de continuar amb les obres en tots els casos”.

Les poblacions afectades per l’inici d’un expedient de lesivitat forçat pel conseller José Antonio Rovira van rebre la notificació de la paralització de la tramitació dels respectius Edificant el 23 de gener i el termini per a presentar al·legacions acaba la setmana que ve. La notificació explicita literalment: Suspender, desde el mismo día de la comunicación de esta resolución y hasta nueva comunicación, la ejecución de la delegación de competencias mencionadaEls ajuntaments han demanat la documentació dels expedients per elaborar les al·legacions i encara no han rebut la documentació pertinent per part de la Conselleria dirigida per José Antonio Rovira.  

A les notificacions de paralitzar 63,5 milions d’euros per a dur a terme  la construcció i millora dels 15 centres educatius s’adjunta un informe de l’Advocacia de la Generalitat on queda constància que la Llei del Consell no conté una regulació específica del que pot o no realitzar un Govern en funcions. “Estem convençuts que els ajuntaments afectats podran demostrar que les seues tramitacions s’ha realitzat amb criteris objectius, ja que l’estat de cadascun dels centres educatius afectats ho corrobora”. “La Conselleria ha de justificar, cas per cas, per què considera que no és  d’interés general construir eixos centres educatius. En què perjudica l’interés públic construir l’escoleta Pequelar de Betxí, l’institut de Borriol o les escoles de Mislata?”, ha explicitat els portaveus de les dues formacions polítiques.

A més han valorat que “és inadmissible que un tràmit que s’inicia molts mesos abans que un Govern estiga en funcions fins arribar a una delegació efectiva en la plataforma d’Edificant es paralitze d’esta manera. És un boicot en tota regla perquè centenars d’alumnes tinguen unes infraestructures dignes en el menor temps possible.”

Concentracions de denúncia i impuls d’un observatori

No només s’estan mobilitzant les comunitats educatives i els ajuntaments de les 15 primeres obres afectades, hi ha molt de malestar per les obres planificades entre 2024 i 2027 amb delegacions fetes. Són 326 actuacions sobre les quals el conseller Rovira està responent que no té idea de fer-les per Edificant i que les construccions les farà directament la Conselleria. “Això és impossible. La Conselleria no compta amb personal per a poder tramitar els projectes d’execució i les licitacions, com tampoc compta per a 2024 amb el suficient pressupost per a dur a terme les tramitacions que caldria fer. Cal recordar que ha efectuat ja una  retallada del 40 % dels fons econòmics per a construcció d’escoles, mentre no té cap problema de pagar dels diners de les valencianes i els valencians els dinars i sopars que s’organitza fora d ela seua agenda de treball o de no pagar nòmines de professorat”.

Tant Compromís com PSPV-PSOE estaran al costat dels ajuntaments i les comunitats educatives per a donar suport a les mobilitzacions que s’estan organitzant per al mes de febrer. D’una banda, el 20 de febrer hi haurà concentracions a les 12 poblacions on ja s’ha comunicat que volen paralitzar els Edificant. De l’altra i de la mà de la Confederació Gonzalo Anaya, s’està organitzant una concentració conjunta a les portes del Palau de la Generalitat en 27 de febrer.

Així mateix, els dos portaveus d’Educació a les Corts Valencianes han anunciat que impulsaran un Observatori de seguiment de la construcció de centres educatius on convidaran a participar diferents agents de la comunitat educativa valenciana.

Pla Edificant 

Mitjançant el pla Edificant s’han construït, ampliat i millorat més de 500 centres educatius i hi ha programades 341 actuacions més que s’estan tramitant per part dels ajuntaments de 178 municipis.

Els portaveus dels grups parlamentaris Compromís i PSPV-PSOE han insistit en què “no era faena que quedava per fer, és faena programada, planificada i consignada per a esta legislatura. Ja podem constatar que ni Mazón ni el seu conseller d’Educació, amb la brutal retallada de pressupost que han fet, ni volen ni tenen cap intenció de dignificar les infraestructures públiques escolars. Ara la immensa majoria de les obres planificades per a esta legislatura no se faran i altres sofriran greus retards perquè el Govern de Mazón vol desmantellar el programa Edificant”.