Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha registrat en les Corts una proposició no de llei amb què insta el Consell a impulsar la normativa necessària per regular el consum de les begudes energètiques i les ensucrades atenent les problemàtiques sobre la salut pública que presenten en la totalitat de la població i, en especial, sobre les persones menors d’edat.

Com explica el diputat i portaveu de Sanitat, Carles Esteve, “amb esta iniciativa volem recollir una alarma que observem especialment en famílies amb fills o filles adolescents, però també per part de professionals sanitaris que des de fa temps estan advertint que este tipus de productes són molt perjudicials per a la salut i han de tindre una regulació específica”.

Atenent, a estes advertències de la comunitat mèdica sobre els efectes de les begudes mal denominades com energètiques sobre la salut, ja són vàries les comunitats autònomes que preparen normatives per regular-les. L’octubre passat el govern gallec va donar a conèixer els avanços en el desenvolupament d’una llei que prohibirà la venda de begudes energètiques als menors d’edat. La Conselleria de Sanidade de la Xunta de Galicia pretén equiparar aquestes begudes amb l’alcohol; el govern de Castella i Lleó també s’ha pronunciat en favor d’aprovar d’una llei similar.

Per a Esteve “no ens podem quedar de braços creuats després de conèixer estudis que relacionen el consum d’aquestes begudes amb efectes nocius sobre la salut dels adolescents com: l’ansietat, irritabilitat, nerviosisme i alteracions de la son; entre altres. També hi ha riscos per a les persones adultes en el funcionament cardiovascular i alteracions psicològiques associades als hàbits de son i descans, entre altres”.

“En el mateix sentit, des de la comunitat científica s’alerta sobre els problemes que les begudes ensucrades tenen sobre la salut pública i, de nou, especialment sobre les persones més joves. Per això considerem una prioritat la regulació al territori valencià del consum de begudes energètiques i les ensucrades en termes similars als que des d’altres autonomies s’està plantejant”.

En concret Compromís planteha que la legislació valenciana al respecte aborde la limitació de la publicitat d’aquestes begudes quan vaja dirigida a les i els menors d’edat, com conseqüència dels seus efectes nocius sobre la salut. Que es regule també la ubicació de les begudes energètiques als establiments, evitant que estiguen situades al costat dels refrescs, per tal de diferenciar-les dels mateixos.

Així mateix es proposa que en la regulació de les màquines de vending es prohibisca que continguen “begudes energètiques” pel fet de ser una canal tant de publicitat com d’accés directe a aquests tipus de productes per a menors.

Finalment es planteja la regulació del patrocini d’aquestes begudes, en especial, quan les persones menors d’edat siguen susceptibles de percebre els missatges persuasius que poden derivar d’aquesta activitat. I el control de la publicitat sobre el públic en general, restringint el contingut de la mateixa en els termes que siga recomanable per les persones expertes, així com incloent les advertències que siguen requerides pels experts, per tal d’ocupar-se del problema de salut pública que generen aquestes begudes.