Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha registrat en les Corts una proposició no de llei perquè el parlament valencià es posicione contra l’actuació del govern de Polònia, que manté a la presó al periodista espanyol Pablo González contravenint convenis internacionals. La iniciativa també insta el Govern espanyol exigir a Polònia l’immediat alliberament de González.

Segons explica la portaveu adjunta de Compromís, Isaura Navarro, “Pablo González va ser detingut fa ja dos anys pels serveis secrets polonesos, al seu hotel, quan informava sobre la crisi de migrants que la guerra entre Ucraïna i Rússia estava provocant. Segons el govern polonés havia realitzat activitats d’espionatge per a Rússia servint-se de la seua condició de periodista”.

L’article 130.1 del Codi Penal polonés, que recull l’acusació d’espionatge que recau sobre el periodista, deixa clar que aquest només es té en compte per als delictes contra la República de Polònia, “per la qual cosa recopilar informació sobre ciutadans russos o d’una altra nacionalitat que no siga la polonesa no estaria ni tan sols contemplat en el delicte del qual s’acusa a Pablo González”, assegura la parlamentària.

Des de llavors Pablo González és l’únic periodista de la Unió Europea empresonat en una presó d’un Estat membre, augmentant una anomalia que ha sigut denunciada per diverses organitzacions professionals de periodistes, com a Reporters Sense Fronteres, Amnistia Internacional, jutges i magistrats, ONGs i associacions de la societat civil, entre molts altres, ja que es tracta d’un cas del qual no hi ha precedents i per al qual es demana la seua immediata posada en llibertat.

Segons Amnistia Internacional, en aquest cas s’estaria contravenint el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, adoptat per l’ONU en 1966, així com el Conveni Europeu de Drets Humans, que estableix que tota persona acusada d’un delicte tindrà dret en plena igualtat a una sèrie de garanties mínimes, entre les quals destaca ser jutjada sense dilacions indegudes, havent de ser informada com més prompte millor dels motius de la seua detenció, així com de tots els seus drets per a poder impugnar la mateixa, si fora el cas.

La vulneració de normes de Polònia arribaria també a múltiples apartats de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, com el dret a la llibertat i Seguretat, el dret a tindre emparada la seua integritat física i psíquica, el dret al fet que es respecten les seues comunicacions i el seu domicili o la prohibició d’infringir un tracte degradant.

“Davant aquesta injusta situació no podem quedar-nos de braços creuats, per això plantegem que les Corts se solidaritzen amb el periodista Pablo González i rebutgen qualsevol actuació que implique la violació dels Drets Humans, la llibertat d’expressió i d’informació i demanen el seu alliberament immediat. Així mateix, instem el Govern d’Espanya a exigir directament a Polònia l’immediat alliberament de González i a reclamar-lo també a través de la Unió Europea”, ha conclòs la diputada de Compromís.