Bota al contingut principal

La diputada de Compromís i portaveu d’Ocupació, Mònica Àlvaro, ha registrat en les Corts una proposició no de llei per instar el govern valencià a incrementar el pressupost del programa EMERGE i establir que la seua cobertura passe dels sis mesos actuals a un període anual.

Segons explica Àlvaro “en els darrers dies hem vist com s’iniciaven fins a set incendis forestals en el País Valencià. A ningú escapa que, pel canvi climàtic este perill ja no es circumscriu als mesos d’estiu. El mateix conseller responsable de les polítiques d’ocupació, José Antonio Rovira, es va manifestar recentment a favor de desestacionalitzar la lluita contra els incendis. Des de Compromís li recordem al conseller que disposa d’una ferramenta al seu abast com són els EMERGE de Labora, que degudament redimensionats facilitarien eixa feina de prevenció i lluita contra els incendis”.

El programa EMERGE ha esdevingut, des de la seua posada en funcionament per l’anterior Consell del Botànic, un revulsiu i millora substancial per a les corporacions municipals, especialment pel que fa al manteniment i tasques relacionades amb procediments d’emergència en l’àmbit forestal. Al mateix temps, és una eina que ens permet apropar-nos als objectius previstos en l’Agenda 2030, tant pel que fa a la lluita contra la pobresa i la desigualtat, com fer front al canvi climàtic. Perquè EMERGE possibilita la formació, aprenentatge i ocupació d’una població vulnerable, millorant també ostensiblement el coneixement del medi de les persones que l’habiten.

Per a la parlamentària de Compromís, la rapidesa de la transformació climàtica que vivim, ens ha demostrat al llarg del 2023 i el que portem del 2024, que els incendis han deixat d’acotar-se als mesos d’estiu, “i desgraciadament hem viscut catàstrofes que han acabat amb moltes hectàrees de boscos i àrees verdes també més enllà dels mesos de calima, en els que tradicionalment es patien estos episodis”.

Estes circumstàncies, haurien de portar al Govern de la Generalitat a replantejar algunes de les ferramentes amb les quals es pot actuar alhora de combatre este alt risc d’incendi al que s’enfronten molts dels municipis valencians, com és el programa EMERGE, que té com a finalitat la realització d’actuacions per reduir riscos poblacionals derivats dels incendis forestals.

Amb EMERGE es realitzen actuacions fonamentals que afavoreixen la intervenció dels mitjans d’extinció, i que són claus per a la supervivència de les nostres àrees verdes i massa forestal valencianes. Però la durada del programa, de màxim sis mesos, deixa de tenir sentit en el moment que el canvi climàtic ha fet que l’estacionalitat dels incendis no siga la mateixa que quan es va concebre el programa.

Així doncs, des de Compromís s’entene que caldria replantejar la duració del programa, inclús obrir dues convocatòries anuals, per tal de facilitar per una banda, els treballs de manteniment durant tot l’any i per altra, no deixar a cap persona dels municipis contractants que ho necessite, sense la possibilitat de formació i capacitació que ofereix l’EMERGE.

“Òbviament, això ha de comportar també un esforç major per part del Govern valencià, incrementant notablement el pressupost que hi destina, per assegurar així que les persones contractades treballen tot l’any i en els millors condicions possibles, una qüestió, la dels mitjans de què disposen per a realitzar la seua labor, que ara per ara és molt millorable”, ha conclòs Àlvaro.