Bota al contingut principal

El diputat per Castelló de Compromís a Les Corts, Vicent Marzà, junt amb el portaveu d’Educació de la coalició, Gerard Fullana, l’alcaldessa de Betxí, Carla Nebot i l’alcalde de Borriol, Hèctor Ramos han aportat novetats sobre la lluita a les comarques de Castelló perquè continue la construcció de centres educatius que el Govern de Mazón vol impedir. A més, han explicitat que les comunitats educatives dels pobles afectats participaran en la concentració organitzada per al 26 de març a les 18:30 hores a la porta del Palau de la Generalitat.

Els representants autonòmics i municipals de Compromís han destapat que la Conselleria d’Educació, dirigida pel conseller del PP José Antonio Rovira, va fiscalitzar les aportacions econòmiques d’Edificant que ara vol tirar enrere, entre les quals es troba Betxí, Borriol i Benicarló. Donava així llum verda a aportar els fons econòmics necessaris perquè iniciaren les tramitacions per a construir els seus centres educatius. En el cas dels tres municipis de les comarques de Castelló es tracta de l’Escoleta Pequelar de Betxí, l’IES Borriol i l’IES Ramon Cid de Benicarló.

“Això és un indicatiu molt significatiu de la improvisació caòtica del departament que dirigeix el conseller Rovira. Mentre per un costat va donar llum verda efectiva als Edificant, per l’altre diu que no és d’interés públic i no els vol construir. De fet el que li passa és que amb la retallada brutal de pressupost que ha fet per a construir escoles i instituts, ara no té diners per a fer front a necessitats tan bàsiques com dignificar les infraestructures escolars de Betxí, Borriol i Benicarló”, ha destacat Gerard Fullana. 

En este sentit, el portaveu d’Educació a Les Corts ha mostrat els documents que corroboren “les contradiccions administratives que ratllen la il·legalitat del que està fent el conseller Rovira”. Es tracta de les certificacions que demostren que la Intervenció de la Generalitat va fiscalitzar i va donar llum verda a l’aportació dels fons econòmics necessaris per a la construcció per Edificant dels tres centres educatius de Betxí, Borriol i Benicarló que ara volen revocar. “Això significa que la Intervenció de la Generalitat va considerar correcta la necessitat de construir eixos centres per Edificant i que no va trobar ninguna incompatibilitat a que es duguen a terme eixes obres. Els documents estan signats en data de 29 de setembre de 2023, quan el Govern de Mazón ja duia tres mesos governant”.

Per la seua banda, el síndic adjunt i diputat per Castelló, Vicent Marzà ha explicat que “hi ha encara més contradiccions i Benicarló és un cas paradigmàtic. El 29 de febrer, el Ple municipal va votar per unanimitat a favor de les al·legacions que va presentar l’ajuntament dirigit pel PP local i que insten a que es construïsca l’IES Ramon Cid per la via ràpida, per Edificant. S’han posicionat en contra de les determinacions que està duent a terme el conseller d’Educació, també del PP. Per molt que es presenten de la Conselleria a dir-los que els construiran el centre sense Edificant, la gent sap que això és inviable i que eixes obres o no es realitzaran o sofriran un retard d’almenys quatre anys. Estem parlant de tramitar unes obres de vora 20 milions d’euros, que quan Compromís dirigia la Conselleria estaven assegurats”.

“El pla del PP pot rebre molts noms: pla Enganyant, pla Paralitzant o pla Retallant. Han establert un modus operandi claríssim: retallar pressupost, allà on han anunciat que no volen fer els Edificant: mentir, presentar-se i dir que no se preocupen, que igualment els faran els centres. És un degoteig continu de despropòsits. L’última notícia és que també volen revocar un altre Edificant a les comarques de Castelló, el de l’Institut-escola d’Albocàsser”, ha comentat el portaveu d’Educació de Compromís a Les Corts, Gerard Fullana.

Cal recordar que el passat 20 de febrer, les comunitats educatives de moltes poblacions es van concentrar per reivindicar la construcció dels seus centres. Les de Betxí, Borriol i Benicarló van ser de les més massives i en este context, l’alcaldessa de Betxí, Carla Nebot ha volgut fer pública “la pressió a la qual ens va sotmetre el conseller d’Educació, que va enviar a la inspecció educativa al Consell escolar municipal del nostre poble per a prohibir qualsevol tipus de manifestació a l’Escoleta Pequelar”.  En esta línia cal recordar que “no existeix cap normativa concreta que impedisca a la comunitat educativa del centre la llibertat d’expressió davant d’injustícies tan grans”, han asseverat els representants de Compromís.

L’alcaldessa de Betxí va determinar realitzar la concentració en la Plaça Major de Betxí, “però està clar que és un símptoma ben significatiu de que la Conselleria d’Educació del PP està aplicant la seua clàssica policia política i que estan fent tots els possibles perquè no denunciem públicament que no ens volen aportar els 2,2 milions d’euros que necessitem per a construir de nou l’Escoleta Pequelar”.

L’alcalde de Borriol, Hèctor Ramos ha destacat que “des que el conseller Rovira ens va comunicar que s’oposava a que duguérem endavant l’Edificant per a construir l’IES Borriol per vora 11 milions d’euros, perquè no el considera d’interés públic, s’han succeït tota una sèrie de fets que són contradictoris i apunten a un caos intern en la mateixa Conselleria”. Cal recordar que a finals de gener, el Ple del Consell va aprovar la creació administrativa formal de l’IES Borriol. Això significa que es considera d’interés públic prioritari, mentre que alhora “rebem la constatació de que no ens volen aportar els fons econòmics necessaris perquè iniciem la tramitació de les obres, perquè eixe interés públic no existeix per a ells”, ha constatat Ramos.

Juristes i funcionaris dels tres ajuntaments contradiuen en les al·legacions dels tres municipis els principals arguments de PP i VOX per suprimir les inversions educatives als tres municipis.

Finalment, s’ha recordat que “amb la Conselleria d’Educació dirigida per Compromís durant 8 anys es van executar 102 milions d’euros per a realitzar 64 grans obres en centres educatius de les comarques de Castelló. Quin govern del PP ha fet això?”.