Bota al contingut principal

Compromís ha presentat una sèrie de consideracions a l’Avantprojecte de Llei de Costes que està impulsant el Consell (en consulta pública prèvia fins l’1 d’abril) en què la coalició fa patent el seu rebuig a la regressió ambiental que suposa aquesta nova normativa respecte a una regulació, la del PATIVEL, que ja ha sigut avaluada ambientalment i posteriorment ratificada en ferm judicialment.

Segons explica la diputada de Compromís a les Corts, Paula Espinosa, “és molt simptomàtic del vertader rerefons d’aquesta nova Llei que el concepte de canvi climàtic no aparega ni una sola volta en tot el document i s’obvie una qüestió tan reconeguda des del punt de vista tècnic i científic com és la fragilitat del nostre litoral davant d’aquestes circumstàncies”.

Per a la parlamentària “actuar ara com fa 20 anys, resulta doblement irresponsable amb tot el que coneixem de les conseqüències i les amenaces del canvi climàtic. L’anàlisi de les accions que el Consell vol dur endavant amb esta llei evidencia que el PP troba a faltar l’antic modus operandi de l’etapa de Zaplana, i vol tornar als pitjors moments de la bambolla immobiliària, quan el territori valencià va patir una gran depredació entre altres coses gràcies a una legislació mal concebuda amb terribles conseqüències”.

“Ara, el PP de Mazón, vol tornar a eixes polítiques però hi ha una diferència substancial i és que coneixem tot l’abast de l’emergència climàtica, que suposa una amenaça per als nostres espais naturals i per al territori valencià si no es protegeix adequadament”.

Compromís denuncia que PP i Vox volen deixar sense validesa el PATIVEL, que és una norma que garanteix la protecció del territori de manera efectiva i la conciliació amb diferents usos i activitats econòmiques. “A més, -ha afegit la parlamentària- ha sigut reiteradament avalat tècnicament i jurídica i ara veiem com intenten desprotegir tot allò que és comú i és patrimoni dels valencians i valencianes per a benefici d’uns pocs. Cal recordar que en el passat la depredació urbanística va anar acompanyada de múltiples casos de corrupció”.

Des de la coalició s’adverteix també de la falta de concreció de l’Avantprojecte de Llei de Costes, que passa de puntetes per una qüestió altament rellevant com és la competencial: és previsible que una hipotètica llei autonòmica d’ordenació i protecció de la costa plantejada en els termes d’aquesta siga objecte de discussió amb l’administració de l’Estat, generant inseguretat jurídica en aquest àmbit.

“Les normes i la legislació en estos moments han de servir per adaptar-nos i mitigar els efectes del canvi climàtic, per impulsar polítiques realistes coherents amb l’escassesa de recursos hídrics, i no per fer negoci i especular amb un territori que no té recanvi”, ha conclòs Espinosa.