Bota al contingut principal

La portaveu de Cultura de Compromís, Verònica Ruiz, han constatat hui al Ple de Les Corts que el Govern de Mazón va mentir públicament sobre la seua manera de procedir respecte a la directora de l’IVAM i que va acabar provocant la dimissió de Nuria Enguita, el passat 21 de febrer.

El Govern de PP i Vox va justifica dur a la Fiscalia una suposada irregularitat per una recomanació i un informe de l’Advocacia de la Generalitat. “Hem comprovat que eixe informe era inexistent i això constata que al darrere de tot estava la voluntat del Govern de Mazón de provocar la dimissió de Nuria Enguita”, ha explicitat la diputada Verònica Ruiz.  

A la documentació sol·licitada per la coalició valencianista hi ha un escrit del secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència, Santiago Lumbreras on explicita que “no consta la recepció de cap comunicació ni sol•licitud, instant l’emissió d’informe de l’Advocacia General de la Generalitat sobre els fets als quals es refereixen les esmentades sol·licituds de documentació. Conforme a l’anterior, no s’ha emés cap informe ni document per part de l’Advocacia General de la Generalitat, relacionat amb eixos fets”.

En esta línia, Ruiz ha comentat que “el Govern de Mazón ha mentit vilment, perquè no comptava amb cap informe de l’Advocacia de la Generalitat que apuntara a recomanar la presentació a Fiscalia d’actuacions de Núria Enguita que pogueren ser constitutives d’il·lícit penal en l’exercici de funcions públiques”.

La documentació presentada pel Govern de Mazón a la Fiscalia inclou tres notícies i un escrit de relat de fets, de dos fulls, signat pel vicepresident Vicente Barrera. “A la relació de despropòsits, convertits en un d’atac reputacional a la professional que dirigia l’IVAM, se suma la compareixença en roda de premsa de Ple del Consell de la portaveu, Ruth Merino, el 21 de febrer, en què afirmava  que no s’havia enviat encara cap documentació a Fiscalia, mentre que la Conselleria de Cultura ja havia enviat eixe mateix matí la documentació inconsistent al Ministeri Fiscal a primera hora del matí”, ha aclarit Verònica Ruiz . Ruth Merino va contestar, literalment als mitjans de comunicació que “ese escrito a la Fiscalia se está ultimando en estos momentos, no se ha presentado todavía”. 

“Es tracta d’un cúmul de despropòsits d’un govern que fa aigües a tots els efectes i que mostra el recel que es tenen entre PP i Vox, la descoordinació entre els dos partits al govern i la manca d’altura política i jurídica. Els seu únic objectiu en matèria cultural és assenyalar, censurar i menysprear, amb conjectures, els professionals de la cultura, que han estat al capdavant que han estat al capdavant de centres culturals autonòmics relellevants”, ha comentat Verònica Ruiz.  

La diputada de Compromís ha conclòs que “la conseqüència d’esta persecució de PP i de Vox va ser molt greu. La directora de l’IVAM es va veure greument qüestionada i va presentar la seua dimissió. Ara mateix el centre museístic d’art modern més important del País Valencià no compta amb cap direcció, just en l’any de celebració del seu 35é aniversari. Una caça de bruixes de cap a peus, una caça al talent i professionals valencians que han treballat de valent pel prestigi dels espais culturals autonòmics”.