Bota al contingut principal

Compromís ha organitzat en València unes jornades per a presentar les conclusions d’un estudi encarregat per la Generalitat Valenciana durant l’etapa del Botànic a la Universitat de València, que analitza les possibilitats i limitacions de reduir la jornada laboral a 32 hores mantinguent el mateix salari. 

L’acte, que ha tingut lloc al saló d’actes del MuViM, ha comptat amb la participació del secretari autonòmic de treball en el govern del Botànic, Enric Nomdedéu, el professor d’economia a la Universitat de Girona, Ferran Elías, el professor d’economia aplicada a la Universitat de València, Joan Sanchis, i els diputats de Compromís a les Corts i el Congrés, Mònica Àlvaro i Alberto Ibáñez.

Tot i haver-se completat a finals de l’any passat, els resultats de l’estudi no han estat publicats fins ara per la Generalitat Valenciana i només s’han facilitat desprès d’una petició parlamentaria de documentació realitzada per Compromís.

L’estudi inclou dades provinents d’un macro-enquesta a 371 directius i 1.508 treballadors, així com entrevistes amb la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Comissions Obreres del País Valencià (CCOO-PV), i Unió General de Treballadors del País Valencià (UGT-PV)

Segons s’extrau de les conclusions de l’estudi, organitzat en cinc eixos temàtics, la reducció de la jornada laboral podria contribuir significativament a millorar la productivitat de l’economia valenciana. Concretament, el 31% dels directius empresarials considera que la quantitat de tasques realitzades pels treballadors augmentaria, i un 29% pensa que es mantindria estable, avalant així que la setmana laboral de quatre dies podria contribuir a millorar l’eficiència a l’hora d’organitzar el treball.

Pel que fa a l’ocupació, l’informe apunta que reduir el temps del treball crearia nous llocs de treball degut a l’augment de la demanda en sectors com l’oci, el turisme, l’educació i l’esport. A més, el 80% de les empreses considera que haurien d’augmentar la contractació per a alguns llocs de treball. A més, el 71% dels treballadors consideren que reduir la seua jornada laboral els ajudaria molt a conciliar amb altres aspectes de la seua vida mentre es podria garantir la mateixa productivitat laboral.

Per altra banda, l’informe destaca la importància dels plans pilot en diferents sectors, la negociació col·lectiva a nivell sectorial i la figura del proxy sindical com a elements clau per a un bon disseny de la transició cap a una jornada laboral de 32 hores. També es menciona la importància d’una certa gradualitat perquè el nous coneixements arriben de manera progressiva a tot el teixit empresarial.

Per últim, la major part de les empreses consideren fonamental que des de les institucions s’implementen mesures addicionals, com ara canvis culturals respecte als rols de gènere i millores en la xarxa de transport públic, per tal de garantir l’èxit en la implementació de la jornada de 32 hores.