Bota al contingut principal

El diputat de Compromís a Les Corts i portaveu de Sanitat, Carles Esteve, ha oferit hui una roda de premsa en la porta de l’Hospital de Manises per denunciar les mancances amb que demà es produirà la reversió a la gestió pública del centre hospitalari i la seua àrea de Salut.

Per a Esteve “hui és un dia alegre perquè acaben 15 anys de gestió de la sanitat en mans d’una empresa (Sanitas) que gràcies a la política privatitzadora del PP ha fet negoci a costa de la salut de moltes persones. Només en este departament, des de 2009, més de 2000 milions d’euros de la sanitat pública han acabat en mans privades. Les persones dels 14 municipis d’este departament i que depenen d’este hospital tindran des de demà una sanitat 100% pública per fi”.

“Però -ha afegit el parlamentari- no ens podem conformar i hem de reclamar que la sanitat pública de Manises ha de ser de qualitat equiparable a la resta de departaments i municipis. La degradació i el deteriorament de l’atenció en els últims mesos ha sigut especialment greu, com ja ha passat en altres reversions. Açò ha sigut una pràctica habitual de les empreses que retallen en personal al final del contracte per a augmentar el guany. Agendes tancades amb 6 mesos d’antel·lació, esperes de més de 3 setmanes per a visitar al metge de capçalera o cites a 9 mesos per a proves diagnòstiques han sigut la norma”.

Segons s’explica des de Compromís, el conseller de Sanitat va dir que en Dénia i en Manises es realitzarien reversions rigoroses i ordenades “i vist el caos de Dénia, anem a redoblar els esforços per a vigilar que el procés es fa sense retallades i garantint la qualitat de l’atenció”.

Sanitat ha previst incorporar 400 professionals més a Manises després de la reversió, el que és completament insuficient. Compromís calcula que faltarien entre 600 i 700 per a equiparar-se a la resta de departaments. A penes estem parlant d’un augment del 20% de la plantilla quan en Alzira va fer falta un 31% i en Torrevieja un 58% més de professionals per a equiparar-se a la resta de departaments. El mateix està passant en Dénia on, a més dels impagaments de salaris, el retard en l’equiparació de les condicions laborals, els pocs reforços previstos no acaben d’incorporar-se. El resultat és un hospital incapaç d’atendre en condicions i uns centre de salut saturats que han augmentat el temps d’espera. La gestió del govern de Mazón està sent caòtica i incapaç de garantir els mínims d’atenció sanitària.

A més d’això, en Manises, Sanitas ha deixat sense executar 11 milions d’euros d’inversions en infraestructures, segons l’informe de la Conselleria de Sanitat de maig de l’any passat. Amb eixos 11 milions es podrien millorar moltíssim els centres de salut dels 14 municipis, alguns es troben en unes condicions lamentables.

“A més d’açò, -argumenta Esteve- el govern de Mazón, ha perdonat 46,7 milions del deute pendent de l’empresa amb la Generalitat com ja va denunciar Compromís fa uns mesos. Falten 300 milions per pagar, més les liquidacions de 2021 fins 2024. No anem a permetre que Mazón perdone més deute que hauria de dedicar-se a millor la sanitat pública, especialment en este hospital i els municipis afectats per les privatitzacions del PP”.

És per tot açò que Compromís posarà en marxa una campanya de control ciutadà del procés de reversió. Volem facilitar que cada persona puga denunciar els incompliments que es puguen donar en l’atenció sanitària, tant en l’hospital com en cada centre de salut. Així, facilitarem la presentació de queixes i reclamacions per a garantir que la sanitat en este departament és de la mateixa qualitat que en la resta.

“En els pròxims dies estarem en cada municipi del departament de Manises presentat esta campanya que demana la mateixa sanitat pública i de qualitat per a totes les persones”, ha conclòs el diputat de Compromís.