Bota al contingut principal

El síndic de Compromís a Les Corts, Joan Baldoví, ha presentat una proposta de Llei de Tracte Just sobre la reforma del sistema de finançament, el fons d’anivellament i la regularització del deute històric, “per a solucionar, d’una per totes, l’asfixia a la qual ens tenen sotmesos a les valencianes i valencians amb el finançament autonòmic”. 

Baldoví ha recordat que “el Govern de Mazón no ha avançat en cap sentit, ni s’ha arromangat per a fer una proposta en ferm. L’última Comissió mixta Consell-Corts va ser molt pomposa, però res més. Davant la inacció, des de Compromís presentem una iniciativa per a debatre a Les Corts i enviar al Congrés dels Diputats. Si tots els partits son coherents amb el que diuen, podem aconseguir-ho”.

Sobre la proposta de llei

Es tracta d’un document que, per primera vegada, contempla les tres reivindicacions fonamentals: reforma del sistema de finançament, fons d’anivellament i regularització del deute. “És una iniciativa ambiciosa, però realista”, ha afirmat el síndic de Compromís.

Pel que fa al primer punt, Joan Baldoví ha fet èmfasi en què “estem a favor de la negociació, però és inacceptable el bloqueig. Si no es pot fer una reforma negociada i consensuada amb la resta d’autonomies, no podem esperar més a que se’ns bloquege i perjudique a les valencianes i valencians. Cal tirar pel recte: la proposta marca un temps de negociació raonable de sis mesos i, si no és possible, entra en vigor un nou sistema de finançament que desenvolupem en la llei”.

En quant al fons d’anivellament, la nostra proposta contempla l’informe de la Comissió d’Experts i hauria d’estar en vigor mentre no es reforme el sistema de finançament. Este fons no s’esperaria als sis mesos, sinó que començaria a funcionar de manera immediata des de l’aprovació de la llei”, ha explicat Baldoví.

El tercer eix desenvolupa les propostes de Compromís per a la regularització del deute històric. “El deute històric no és el que devem nosaltres, és el que ens deu l’Estat per no haver-nos finançat com tocava durant tant de temps”, ha puntualitzat Baldoví.

La proposta determina un mecanisme perquè es calcule eixe deute, a través de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIREF), i que es puga regularitzar a través d’un conveni entre l’Estat i cada autonomia.