Bota al contingut principal

Compromís-Sumar ha obert la campanya electoral de les europees a Alacant en un acte en la Plaça 25 de Maig (Plaça del Mercat Central) on han animat a la ciutadania a votar aquest 9 de juny pels drets humans, per plantar-li cara a l’extrema dreta i per avançar en drets i en llibertats.

La cap de llista a Europa per la coalició, Estrella Galán, ha demanat la mobilització de la gent perquè el que ocorre a Europa afecta en el dia a dia dels valencians i valencianes, qüestions com els preus de l’energia, la cistella de la compra o els impostos. Galán s’ha referit a les persones que pensen que Europa està molt lluny i ha recordat que més del 70% de les polítiques estatals responen a les directives europees.

La cap de llista ha assegurat que tot el que passa a Europa afecta ací: la inestabilitat per culpa de la guerra i la falta de pau en el món, s’ha referit a la necessitat d’una Europa que no convertisca els països fronters com Espanya en els vigilants d’Europa, i per això ha proposat un pacte migratori que assegure una societat de drets i d’acollida, un pacte migratori perquè cap euro d’Espanya es destine per perpetrar la guerra, finançar les armes que assassinen les persones a Gaza i Palestina. “No volem tornar a l’Europa dels murs”, hi ha matisat.

A més, ha recalcat el paper d’Europa i de l’Espanya progressista que va superar la crisi produïda per la Covid-19, gràcies a un estat fort i protector que va apostar per la gent i no pels bancs, que va inventar els ERTOS que van salvar les empreses i les famílies. Per això ha assegurat que Compromís-Sumar posarà en marxa una protecció permanent per a qualsevol crisi estructural que vinga i enfortir el que és públic i no el camí que ha agafat la dreta i extrema dreta amb la privatització dels serveis públics com la sanitat, el copagament farmacèutic i apostar per frenar les qüestions que van en contra de la gent com els desnonaments.

Per la seua part, el candidat valencià a Europa i número tres, Vicent Marzà, ha posat en el centre de la campanya electoral l’accés a l’habitatge, el model turístic sostenible per acabar amb el model de turisme de masses que tan afecta Alacant, la defensa de l’agricultura i els drets laborals de les persones treballadores.

“Som l’alternativa a tot el que representa la dreta i l’extrema dreta, volem plantar cara i construir l’Europa del futur, debilitar els governs ultres que tenim a casa, d’això també van aquestes eleccions, també van de començar a demostrar que ja en tenim prou, que no els tornarem a permetre 20 anys d’extrema dreta als governs, del PP i Vox, un PP que ja tenia l’extrema dreta dins, abans de Vox. Ells voten en contra dels llauradors, dels treballadors. Volem traure del calaix europeu les reivindicacions de la coordinadora ciutadana Alicante Limpia que ha denunciat el desbarat dels residus a Alacant, són els mateixos que volen continuar amb la corrupció política, amb el pla de residus d’Alacant que incompleix tota normativa europea, volen mirar cap a altre costat mentre ells posen la mà. I jo vull representar els interessos d’Alacant, que el corredor mediterrani no es quede en un mapa, vertebrar el territori amb connexions dignes i acabar amb les vies de la façana litoral, defensar la Magrana Mollar d’Elx, el Meló Carrissars, les carxofes de la Vega Baja i el que consumim ací siga el que produïm ací o que les ajudes de la PAC arriben als xicotets agricultors i no sols als grans tenedors”.

També han format part de l’acte d’obertura a Alacant el síndic en les Corts, Joan Baldoví i portaveu de SUMAR en el Congrés, Íñigo Errejón. El primer ha volgut començar la seua intervenció amb unes paraules dedicades a la diputada alacantina per Compromís, Aitana Mas, que hui no ha pogut estar ací per raons ben conegudes i a qui li ha mostrat tot el seu afecte. Baldoví ha volgut advertir dels perills de la dreta i l’extrema dreta que “censura la cultura, la llengua, que insulta els mestres i mestresses per fer vaga davant uns retrocessos sense precedents en l’escola pública, i ha agraït la mobilització d’ahir en tot el País Valencià de la comunitat educativa no universitària que “ahir ens varen ensenyar el camí per plantar-los cara amb manifestacions en tots els pobles i ciutats que feia anys que no veiem”.

“No volem una Europa racista, masclista, insolidària i que retalle en avanços en drets per les persones i en llibertats per a tots i totes”, ha assegurat.

Per la seua part, Íñigo Errejón, ha dit que començar a Alacant la campanya és una clara declaració d’intencions i ha assegurat que “el govern de la vergonya de PP i Vox caurà i tornaran els valencianistes d’esquerres”. Errejón ha dit que “es tracta d’un moment decisiu aquesta cita electoral del 9 de juny per poder materialitzar el que és evident que ens ha tocat tornar a defensar com és l’habitatge, el temps per viure millor o les cures de les persones que més ens importen i això sols pot ser amb una Europa verda, justa i feminista”.

També Sandra Ruíz, candidata en la llista europea, ha assegurat que “aquestes són unes eleccions decisives per als joves i les dones, en un context en què s’està qüestionant el dret a l’avortament mentre es omplin la boca de llibertat perquè ens volen submises i callades. Tenim ara més avanços i drets que els nostres pares, però vivim pitjor sense tope als lloguers, sense declaracions de zones tensades que baixen els preus de les cases i tenim por de tornar a les polítiques d’austeritat de PP i PSOE o que els nostres barris es convertisquen en parcs temàtics com ocorre a Alacant amb el turisme de masses i els creuers”.

Ruiz s’ha referit al reconeixement que farà Espanya a l’estat palestí, “una qüestió que estava inclosa en l’acord de govern per SUMAR i que ha sigut també gràcies a la gent jove, a les acampades que han donat un missatge de lluita i resistència. I ha animat a la gent a votar per canviar la història, per plantar cara al negacionisme masclista i climàtic, perquè les dones no poden continuar sent assassinades i perquè no tenim planeta B”.

L’acte ha estat conduït per Miriam Albert, candidata jove de la llista al Parlament Europeu i que ha posat la veu a la societat del futur molt preocupada per “una Europa de les notícies falses i que vol una Unió Europea que amb les seus polítiques públiques responga els problemes de la gent, que protegisca el territori, que vetle pels drets humans, per la justícia social i garantisca un futur per als joves i un present per a les persones”.