Bota al contingut principal

Diversos representants de Compromís han presentat ‘Plantem cara al govern de la vergonya’, unes accions per a denunciar, al llarg del nostre territori demà 28 de maig, els incompliments, retallades i censures del Govern de Mazón, especialment en serveis públics bàsics com l’educació, la sanitat i els serveis socials.

Han intervingut el síndic Joan Baldoví; el candidat a les eleccions europees Vicent Marzà; la portaveu adjunta a Les Corts Isaura Navarro; la diputada a Les Corts, Paula Espinosa; i la portaveu a la Diputació de València, Dolors Gimeno.

Els representants de Compromís han recordat que “demà fa un any de les eleccions i es tracta d’accions diversificades que posen negre sobre blanc a la caòtica i ineficaç gestió del govern autonòmic de PP i Vox”.

Segons Joan Baldoví, “la nostra valoració és que PP i Vox han aplicat un escandalós retorn al passat: de corrupció, retallades i injustícia. Ha passat un any i el qualificatiu és que eixe suposat gobierno del cambio és el govern de la vergonya.”

S’han detallat els efectes de les polítiques de mercantilització de l’educació com la paralització del programa Edificant; la supressió de 206 aules de l’escola pública; el risc de que 5.000 docents perden la seua faena; la retallada de grups d’idiomes i professorat a les EOI; o l’impediment d’aprendre en valencià amb la llei de confrontació educativa.

S’ha esmentat també la degradació en matèria sanitària,  fent negoci amb la salut dels valencians i valencianes, privatitzant Elx-Crevillent, augmentant llistes d’espera o maltractant el personal sanitari.

Pel que fa a les polítiques socials, s’ha recordat la paralització d’obres d’infraestructures en moltes poblacions, que no se faran i s’ha condemnant  la precarietat als centres amb impagaments de tres i quatre mesos.

També s’ha apuntat al retrocés en la igualtat, la censura en cultura, l’abandonament dels sectors productius, el negacionisme del canvi climàtic i l’eliminació dels controls per evitar la corrupció i l’opacitat.

En paraules de Vicent Marzà, “este govern de la vergonya ha demostrat en només un any que és contraproduent per a les valencianes i els valencians. Per això li plantem cara i el pròxim 9 de juny donarem el primer pas per fer-lo fora. PP i Vox han posat al País Valencià en el mapa internacional de la vergonya”.

Vora un centenar d’accions a pobles i ciutats al llarg del País Valencià

Segons la diputada Paula Espinosa, “a Compromís ens caracteritza la proximitat i estar a peu de carrer en cada racó on s’estan cometent retallades, censures i opacitats del govern de la vergonya. Per això les accions que realitzarem demà estan determinades per la territorialització i la presència escampada al llarg de la nostra geografia”.

Els grups municipals, diputats provincials i diputats autonòmics de Compromís estaran demà a pobles i ciutats denunciant “el desgavell de la gestió autonòmica traslladada a cada realitat concreta municipal.”

Es faran concentracions dels nostres càrrecs a les principals ciutats: Castelló, València, Alacant i Elx. També a capitals de comarca i molts pobles. En cada lloc es denunciaran els casos concrets de retallades, censures i caos de gestió concret del govern de la vergonya, el govern de Mazón.

Demà també s’habilitarà l’espai web ‘Plantem cara al govern de la vergonya’, on la ciutadania podrà consultar els punts negres de retallades, censures, inoperància i caos població a població. “Serà un mapa viu, on anirem introduint nous punts negres”, ha dit Espinosa.

En esta línia, la portaveu de Compromís a la Diputació de València, Dolors Gimeno, “les retallades del govern de la vergonya no es limiten a la Generalitat, sinó que s’estén a les Diputacions amb pressupostos ultraconservadors que retallen inversions en pobles xicotets que ja pateixen els efectes d’un govern que vol tornar al besamans i al sectarisme polític. Comarques com La Safor, la Vall d’Albaida, la Plana d’Utiel-Requena, el Camp de Morvedre, veuen com pràcticament el 50% dels seus pobles rebran menys diners per a inversions que amb els governs valencianistes i d’esquerres, inclús les hortes i la pròpia València ciutat, rebran menys diners amb el govern del PP. Per acabar-ho d’arrodonir, es carreguen totes les ajudes mediambientals per contentar els seus socis negacionistes de Vox.”

“I això, impulsat des del Consell amb una nova llei de mancomunitats que es carrega les estructures d’àmbit comarcal i l’autonomia local per retallar competències a les comarques i seguir controlant des de les diputacions el repartiment dels fons”, ha destacat Dolors Gimeno.

La diputada adjunta a Les Corts, Isaura Navarro ha assenyalat que “PP i Vox ens han abocat a una situació d’emergència democràtica. Per això demà també plantem cara contra la corrupció i l’opacitat del PP i Vox”.