Bota al contingut principal

El Grup Parlamentari Compromís ha expressat la seua profunda preocupació davant la recent proposta de modificació de la Llei de l’Horta presentada per la conselleria de Medi Ambient i Territori.

Falta de Transparència en el Procés

Per a Compromís la manca de definició de la proposta, d’acord amb el que estableix el TRLOTUP en aquest període de consulta prèvia genera una opacitat inacceptable en el procés legislatiu. La coalició destaca que esta falta de transparència és a la que ens té acostumats el govern de Mazón. Tot i voler participar, no es pot esmenar una proposta que encara no s’ha fet com a tal. La participació ciutadana és fonamental, i este tipus de consultes a mitges només serveixen per debilitar la confiança en la bona intenció.

“La conselleria està actuant amb una opacitat inacceptable. No podem participar en una consulta sense saber exactament què es vol modificar. Això menysprea la participació ciutadana. Cal recordar que la proposta de la Llei de l’Horta va nàixer de la voluntat de la ciutadania on més de 118.000 persones demanaren una llei de protecció de l’Horta de València i, ara, malauradament, les administracions dirigides pel PP pretenen fer modificacions a esquenes de la ciutadania utilitzant l’instrument de les consultes públiques de manera partidista”, ha declarat Paula Espinosa, diputada de Compromís.

Recordatori a la Dreta Urbanitzadora

Cal recordar a la dreta urbanitzadora que la intenció dels enclavaments sempre ha sigut recuperar horta, no la de generar nous nuclis de vivendes, amb els conseqüents trànsits de vehicles, necessitats d’infraestructures o de gestió de residus, entre d’altres. La Llei de l’Horta 5/2018 va ser concebuda per protegir l’Horta i preservar este territori per a usos agraris, establint excepcions molt concretes per a la recuperació d’espais degradats que, alhora, havien de garantir la continuïtat dels usos agraris en la parcel·la. Qualsevol modificació ha de respectar este esperit i no obrir la porta a usos que podrien posar en perill la integritat d’este paisatge tan valuós. “Qualsevol intent de modificar esta llei ha de ser per protegir-la, no per afavorir interessos urbanístics”, ha afegit Espinosa.

Intenció Oculta d’Especulació

És evident que volen deixar la porta oberta a l’especulació, amagant la intenció real darrere d’una falsa intenció de protecció de l’Horta. Esta reforma proposada sembla estar més orientada a afavorir interessos privats que no a promoure l’interès general.

“Esta proposta és un cavall de Troia que pretén disfressar d’interès públic el que en realitat és un intent de facilitar l’especulació urbanística com estan fent en el nostre litoral amb la Llei de la Costa”, ha denunciat Espinosa. “La protecció de l’Horta no pot ser una excusa per a beneficiar uns pocs a costa del patrimoni de tots.”

Precedents de la Dreta

Cal destacar que el Grup Popular ja va presentar en octubre de 2023 una Proposició No de Llei (PNL) instant la Generalitat a derogar el Consell de l’Horta, l’ens encarregat de desenvolupar la Llei de l’Horta de València i de gestionar este territori com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) des que va ser reconegut com a tal per la FAO el 2019. Este antecedent reforça les nostres sospites sobre les intencions reals darrere de la proposta actual.

“Al Grup Popular no li va fer falta debatre la seua iniciativa on demanava derogar el Consell de l’Horta, perquè ja el va sentenciar de mort amb la retallada de més del 40% en la llei pressupostos de la GVA”, ha assenyalat Espinosa.

Compromís amb la Protecció de l’Horta

“Des del Grup Parlamentari Compromís reafirmem el nostre compromís amb la protecció de l’Horta de València i ens oposem fermament a qualsevol canvi legislatiu que puga afavorir l’especulació urbanística. Continuarem vigilant i defensant els interessos de la ciutadania i el nostre patrimoni ambiental”, conclou la diputada.