Bota al contingut principal

Compromís ha registrat des de les comarques alacantines de costa 12 documents d’al·legacions a la mal anomenada Llei de Protecció i Ordenació del Litoral presentat pel Consell del PP i Vox, per ser una normativa arbitrària, que desprotege el litoral i obri la porta a l’especulació urbanística.

Al costat del grup de la Diputació d’Alacant, els col·lectius locals de Dénia, Teulada, Polop, La Vila, El Campello, Alacant, Elx, Santa Pola, Torrevella i Xàbia han mostrat la profunda preocupació que desperta el document elaborat per la Conselleria de Medi Ambient i Territori en els seus municipis i així ho han remarcat usant el període d’al·legacions.

Paula Espinosa, diputada de Compromís en les Corts, lamenta que aquest avantprojecte haja sigut redactat obviant la normativa vigent que protegeix el litoral valencià. Espinosa recorda que “el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (PATIVEL) ja protegeix 7.500 hectàrees del nostre litoral i ha sigut àmpliament avalat des del punt de vista jurídic” -fins i tot pel Tribunal Suprem-, per tant “no cola que el que busque el govern de Mazón siga, com diuen, la seguretat jurídica. A més, el PATIVEL ja estableix un marc conciliador amb l’activitat econòmica més habitual en el litoral”.

La diputada ha alertat sobre una llei impulsada per PP i Vox que “permetrà desenvolupar usos hotelers a 200 metres de la mar, en espais definits com No Urbanitzables de Protecció Litoral en la normativa vigent. S’obri la porta per a construir en espais naturals fins ara impensables. La llei ha d’estar d’acord amb les necessitats del moment. No estem en contra del turisme, però no pot situar-se per damunt del nostre dret a l’habitatge i a un territori mediambientalment sostenible”.

Ximo Perles, portaveu en la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament de Calp, ha destacat la inseguretat que generarà als municipis una llei que naix amb una marcada indefinició i que produirà arbitrarietat en les decisions de les administracions: “Oposició ferma contra aquesta llei feta per negacionistes del canvi climàtic. És una llei escrita per nostàlgics de la bambolla Immobiliària, l’avantprojecte és un model de explotacion del litoral que no arregla els problemes d’habitatge que tenim els municipis. Si no són capaços de millorar la llei que ja hi havia, que no facen res.

El diputat Gerard Fullana ha explicat les implicacions que té tornar a obrir la veda constructora en el litoral: “ Des que governa el PP han accelerat projectes de 10.000 habitatges en espais naturals a la província d’Alacant (La Nucia, Pego, Lliber, atc…). Són projectes de segona residència, que manquen de permís de la confederacion hidrografica. Això és un risc per a l’agricultura d’Alacant. El PP, a efectes reals, és un lobby constructor que va en contra de la seguretat hídrica de la nostra terra. Denunciarem a Europa i tribunals tot atemptat contra la nostra costa i muntanya”.

Fullana ha apuntat a alguns dels paratges que quedaran desprotegits d’aprovar-se l’avantprojecte de PP i Vox: Barranc de l’Alberca (Dénia), Xàbia Sud Portitxol-Llobatera, Benitatxell-Teulada, Benissa-Cala Llobella, Calp Sud Terra de Toix, Riu Algar (Altea), Vila Joiosa Sud-Campello Nord, Llomes de Reixes (el Campello), Riu Montnegre (el Campello), Cap de L´Horta (Alacant), Elx-Altet, Cap de Santa Pola, Salines de Santa Pola, Elx Marina, Sierra del Moral (Guardamar), Guardamar del Segura-Torrevella, Torrevella-Sud, Cala Mosca i Riu Sec (Oriola).