Bota al contingut principal

El síndic de Compromís en les Corts Valencianes, Joan Baldoví, junt amb el portaveu d’Educació de la coalició, Gerard Fullana i la portaveu de Compromís a la Diputació de València, Dolors Gimeno han presentat la segona edició de la campanya Salvem escoles. Es tracta d’una radiografia de les retallades i paralització d’obres de centres educatius durant dos anys del govern de Mazón.

Els valencianistes han recordat les paraules de Mazón en plena campanya electoral de 2023 en què assegurava que totes les obres del programa Edificant estarien acabades este curs 2024-2025. Segons Joan Baldoví, “no és cap sorpresa, Mazón sempre menteix i no és que haja acabat les 341 obres del pla Edificant, és que la immensa majoria estan paralitzades o eliminades”.

Les dades que han donat els representants de Compromís atenen a un ampli compendi de peticions fetes per via parlamentària i es pot constatar que, des que governa Mazón, s’ha fet una retallada efectiva només en el programa Edificant de 590 milions d’euros d’actuacions plurianuals en ajuntaments.

D’una banda està la revocació de 15 Edificants a 11 ajuntaments per valor de 63,5 milions d’euros. A això cal sumar l’enviament de cartes a 46 ajuntaments amenaçant-los de retirar-los la tramitació de 66 obres per un total de 251,2 milions d’euros. La Conselleria ha iniciat en tots els casos l’expedient de revocació d’obra i del seu pressupost.  En este punt, els representants de Compromís han afirmat que “fa setmanes que van demanar el nom de cada ajuntament afectat i cada centre educatiu que el conseller Rovira ja no vol construir enviant xantatges en forma de carta. A dia de hui encara no ens han donat la informació”.

A més, Compromís ha constatat que hi ha un mínim de 46 obres paralitzades perquè la Conselleria no concedeix l’increment de crèdit necessari per a ajustar-se a la pujada de preus del sector de la construcció, amb un volum de vora 80 milions d’euros pendents d’autorització des de 2023.  A més, Compromís ha denunciat que dels que han rebut autorització per a modificar el projecte s’ha fet després d’un any i mig de paràlisi.

Així mateix, el portaveu d’Educació de Compromís, ha comentat que “hi ha un mínim de 60 peticions d’ajuntaments per a noves delegacions per valor de més de 200 milions d’euros i que en juliol de 2023 el Botànic les va deixar preparades perquè el govern del PP les anara delegant. Dos anys més tard estan parades i s’ha vetat la seua delegació. Actualment en seran moltes més”. En este sentit, des que governa Mazón, tan sols s’ha fet una única delegació nova d’Edificant i ha estat per a la millora del CEIP Ausiàs March de Benidorm. La Conselleria va delegar i adjudicar 2 milions d’euros perquè l’ajuntament tramite l’obra. Els representants de Compromís han recordat que “dona la casualitat que Benidorm està governat pel PP i que l’alcalde és, a més, el president de la Diputació d’Alacant, una institució on el conseller Jose Antonio Rovira va treballar uns anys i on casualment treballen membres de la seua família. Per contra, en dos anys el Botànic delegava de mitjana prop de 100 Edificant i el PP només n’ha concedit un de nou”.

A més, des de la coalició s’ha corroborat que la Conselleria ha desmantellat els equips de coordinació amb els ajuntaments per fer un seguiment de cada actuació en Edificant i fer un bon acompanyament als consistoris. En la majoria dels casos no ha hagut cap comunicació amb els municipis des de setembre de 2023, excepte en aquells on pretenen retirar-los les delegacions de competències per Edificant.  

Este fet, sumat als efectes de la retallada de 122 milions d’euros d’Edificant al pressupost del 2024 ha provocat també el retard en centenars d’obres. “La Conselleria es dedica a ocultar la no disponibilitat pressupostària o adorm la relació amb els ajuntaments pel mateix motiu. El modus operandi acaba, com ja s’ha dit, amb l’inici d’expedients de revocació d’obres per demores que en molts casos ha causat la pròpia Conselleria” ha asseverat Gerard Fullana.

En este sentit, Compromís ha anunciat que ha presentat esmenes per recuperar totes les obres retirades o amb expedient obert per a retirar-se.

Construcció directa de centres educatius per part de la Conselleria

El portaveu d’Educació de Compromís ha explicat que “l’eficàcia en la gestió de les infraestructures escolars és nul·la i el conseller Rovira diu que la solució és que la Conselleria construirà directament els centres educatius”.

“Ni per pressupost ni per capacitat humana això és possible i ja s’està veient. Des que el PP governa només s’han pressupostat quatre centres educatius nous per a construir directament des de la Direcció General d’Infraestructures Educatives de la Conselleria i l’execució és del 0% en tots els casos. Són tres a Alacant ciutat, un a València i cap ni un a Castelló ”, ha afegit Gerard Fullana.

El caos en les infraestructures educatives afectades per la dana

Per la seua banda, la portaveu de Compromís a la Diputació de València, Dolors Gimeno, ha fet èmfasi en “el caos educatiu a les poblacions afectades per la dana en atenció a l’alumnat, en molts problemes amb el transport escolar d’alumnes que es desplacen a altres centres d’acollida i, sobretot, amb la rehabilitació de les infraestructures escolars, tant en la reconstrucció de centres afectats com també en relació a les obres de reparació de desenes d’escoles i instituts”. 

Gimeno ha fet esment també a “les promeses incomplertes del govern de Mazón per a que l’alumnat torne als seus centres, promeses que s’allarguen sense solució. Ni estan fent-se les obres als centres ni es dona prioritat a la instal·lació de barracons perquè mols alumnes no se desplacen a altres centres educatius. El seu conseller d’Educació va dir que en passar les vacances de Pasqua estarien tots enllestits. La realitat és que hui encara no estan en marxa cap dels centres en aules prefabricades per evitar els desplaçaments de milers d’alumnes i moltes escoles segueixen abandonades”.

Centres de primària com el CEIP Vil·la Romana de Catarroja o el Blasco Ibáñez de Beniparrell segueixen amb l’alumnat desplaçat i les obres pràcticament parades, “les famílies estan desesperades i els xiquets i xiquetes necessiten recuperar la normalitat per salut mental i educativa”. És també el cas del “CEIP l’Horta de Paiporta, on l’alumnat encara no està en les aules prefabricades, com tampoc en l’IES Berenguer Dalmau de Catarroja, el CEIP Lluis Vives i EI Ausiàs March de Massanassa, el CEIP Orba d’Alfafar o l’IES Alameda d’Utiel. És un desastre absolut i volem solucions ja”.

Finalment, els representants de Compromís han anunciat que la primera acció d’esta edició de Salvem escoles consistirà a donar suport a les concentracions convocades per la Plataforma per l’Ensenyament Públic a diverses poblacions del País Valencià per la paralització generalitzada de la construcció de centres educatius públics.