Bota al contingut principal

La candidata nº2 al Congrés per València de Compromís-Equo, Cristina Domingo, ha assegurat hui que l’aposta per un canvi energètic cap a energies renovables és una eina fonamental que ajudaria a eixir de la crisi.

“Este canvi energètic pot ser un revulsiu per al foment d’ocupació ja que es crearien nous llocs de treballs a canvi d’un menor consum d’energia, menor inversió i major qualitat de vida. A més es tracta d’ocupació estable ja que utilitza els recursos de manera que poden ser mantinguts al llarg del temps”.

“Així mateix –ha afegit Domingo- ajudaria a eixir de la crisi en el sentit de què es fomenta l’autonomia energètica de la nostra societat. Les energies renovables, són energies autònomes, ja que per al seu funcionament es requerix poc més que sol, vent, etc. A l’estat espanyol un alt tant per cent de l’energia s’ha d’importar amb la qual el canvi energètic suposaria un estalvi molt important”.

En este sentit des de Compromís-Equo es portarà al Congrés en la propera legislatura iniciatives per a impulsar energies com la solar, la biomassa, els biocombustibles, la geotèrmica, l’eòlica, etc, en coordinació amb les Comunitats Autonòmes i els Ajuntaments amb l’ increment del pressupost per finançar projectes de producció d’energia renovable.

Així mateix s’incentivarà l’aprofitament dels sostres dels edificis públics i dels de les naus industrials dels polígons, per a la producció d’energia fotovoltaica així com un pla d’ajudes i exempcions fiscals per a la seua implantació en comunitats i habitatges particulars, facilitant-ne l’ingrés en la xarxa pública.

L’ increment de l’estalvi i l’eficiència energètica en tots els sectors econòmics i socials és una altra prioritat. Per això es proposarà l’establiment d’incentius i ajudes per a l’adopció de mesures d’estalvi i penalitzacions fiscals als grans consums i usos sumptuaris, a més de l’aprovació d’una llei d’estalvi i eficiència energètica per a reduir el consum d’energia primària com a mínim un 1% anual en termes absoluts i com a punt de partida per aconseguir una reducció del 20% l’any 2020.

Així mateix l’estalvi energètic estarà primat fiscalment. Per a què les empreses i habitatges més responsables vers el medi ambient estiguen afavorides i les menys respectuoses estimulades per a canviar.

Per a Domingo “amb este canvi energètic ens avançarem i protegirem d’una futura crisi de les energies fòssils ja que s’ha arribat ja al zenit del petroli, que és el punt en què s’ha consumit la meitat de totes les reserves de petroli del món i resulta que la primera meitat del petroli extret és la més fàcil i per tant barata d’extreure. L’altra meitat és la més difícil d’extraure i per tant la més cara, així que el petroli barat s’ha acabat per a sempre”.