Anar directament a les notícies

Compromís-Equo portarà al Congrés la derogació de la llei que permet la gestió privada de la sanitat pública

Publicat el en Sanitat i Benestar

La coalició Compromís-Equo ha explicat hui les seues propostes programàtiques en matèria de Sanitat. Entre les mesures que esta formació es compromet a portar al parlament espanyol destaquen l’allunyament de l’àmbit privat del sistema sanitari, l’augment de les prestacions públiques, millorar la carrera científica i professional, potenciar millors models de gestió, elevar el finançament sanitari i donar més pes a professionals i usuaris en el Sistema de Salut.

Cristina Domingo, candidata nº2 per València de Compromís-Equo al Congrés, ha afirmat que “no volem entitats amb ànim de lucre en el Sistema de Salut perquè el perverteixen i han demostrat ser un negoci ruïnós per a les arques públiques”. En este sentit, Domingo ha assegurat que la seua formació plantejarà durant la pròxima legislatura la derogació de la Llei 15/1997 sobre habilitació de noves formes de gestió de la sanitat pública que és la que va permetre establir models de gestió privada en hospitals públics com el que el PP ha realitzat al País Valencià.

La privatització del sistema és un dels temes que més preocupa a Compromís-Equo, més quan “el seu pes és molt major en l’estat espanyol que a Europa, on la mitjana està en un 28 per cent del total, en comparació d’un 32 per cent en el nostre estat”. Si continua esta tendència, Domingo veu un futur amb més retallades, “com estem veient ja en moltes comunitats autònomes”.

Per a Domingo “rebutgem també qualsevol intent d’establir l’anomenat copagament en la sanitat pública, un sistema que fa tornar a pagar als ciutadans un servei que ja sufraguen mitjançant els impostos i que solament serviria per a augmentar les desigualtats”.

Per a Compromís-Equo, existeix també una excessiva medicamentalització del Sistema de Salut. Enfront d’ella, Domingo proposa “potenciar l’atenció primària i la salut pública preventiva”.

Entre altres mesures Compromís-Equo planteja també l’establiment d’un pla de lluita contra les desigualtats en la salut, ampliar la salut bucodental, establir un pla de xoc contra les llistes d’espera o el desenvolupament d’una política valenta sobre VIH-SIDA que permeta la reformulació de l’actual Pla Nacional sobre SIDA.

 • Tesa Crespo

  La sanitat pública és la demostració incontestable de qualitat d'una societat. Em tranquil·litza llegir aquesta proposta perquè fa por veure com el pp està furtant-nos, fins i tot, la possibilitat de tindre metge malgrat l'esforç que hem de fer els treballadors per a pagar eixe servei.
  Mai hem tingut "gratis" la sanitat, bé que ho saben ells quan s'han gastat ens els seus obscurs negocis els diners que entre tots paguem per a assegurar-nos la salut. Dir-nos, a més, que hem de fer el copagament és insultant.
  Per aquest tema i per tants altres, (la corrupció galopant, la "no-educació", etc) el treball que es faça per a llevar els governants actuals dels escons no és solament un exercici de pràctica política, es un intent per recuperar la dignitat.

 • Dentrtt

  Bona iniciativa. Hi ha que controlar els abusos al sistema sanitari però no privatitzar-lo.

 • Desencantada

  No se que passa amb vosaltres, ja que si llegiu els diaris podreu comprobar que el dia 10 va eixir la notícia de la privatizació encoverta del Hospital General Universitari de Valencia, hui en dia reconvertit en Consorci Hospital General Universitari, la dita proposta va passar per la Comissió de Benestar Social de la Diputació de València, varen votar en contra els grups polítics PSOE, EU y Coalició Compromís. Hui, día 15 de novembre, s'ha portat al Ple de la Corporació i quina a sigut la meua sorpresa, quan entrant a la pàgina de la Diputació de València ( es a dir, la web de la dipu). El sr. diputat de Coalició Compromís En Emili Altur Mena, s'ha abstés a la proposta. Informeu-se, per favor, ja que no que pensar. Si votar a Compromis com pensava o no. Els diaris que podeu mirar en la noticia son el País, i el Levante.