Anar directament a les notícies

Compromís reclama el retorn dels arxius valencians de la Biblioteca Nacional confiscats després del 1707

Publicat el en Educació i Cultura

Els Grup Parlamentari de Compromís en Les Corts Valencianes ha presentat una Proposició No de Llei en què es proposa que el Consell reclame a la Biblioteca Nacional d’Espanya el retorn del patrimoni valencià confiscat de forma il•legítima des de l’any 1707 que forma part dels seus fons.

La Biblioteca Nacional d’Espanya publicità el 29 de desembre passat el compliment dels 300 anys des de la seua creació. Va obrir les seues portes en març del 1712 i, en 1836, adquirí l’actual denominació deixant l’antiga de Real Biblioteca Pública.

Segons ha assenyalat la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra “una part substancial del nucli inicial d’esta biblioteca foren fons confiscats a nobles de diferents regnes que havien donat suport a l’Arxiduc Carles en la Guerra de Successió, entre ells els maulets valencians. Bàsicament una part important dels fons originaris fou l’ampla llibreria confiscada a l’Arquebisbe de València, Antoni Folch i Cardona, el qual fou “expatriat” per haver excomunicat a membres de l’exèrcit castellà, el qual “por justo derecho de conquista” confiscà béns eclesiàstics al, fins aleshores, Regne de València”.

També, part dels fons actuals de la Biblioteca Nacional de España (prop de 500.000 volums) foren incorporats per confiscacions de la llavors “Junta de Incautación”, i molts d’ells ho foren d’entitats i particulars valencians.

El Decret 5/1985, de 8 de gener, del Consell de la Generalitat Valenciana, que creà la Biblioteca Valenciana estableix que la finalitat principal d’esta biblioteca “és protegir i contribuir a l’increment del patrimoni bibliogràfic i documental valencià” i al seu art.1r, diu que són finalitats de la Biblioteca Valenciana: 1. Reunir, conservar i organitzar els fons següents, amb independència del suport material: a) Tota la producció editorial impresa, sonora i visual que s’haja efectuat i s’efectue a la Comunitat Valenciana, i d’altra realitzada fora i que hi faça referència. b) La producció d’autors originaris de la Comunitat Valenciana. c) Qualssevol altres fons documental i bibliogràfics que siguen considerats d’interès cultural.

Recentment la LLEI 4/2011, de 23 de març, de la Generalitat, de Biblioteques de la Comunitat Valenciana, ratifica eixes finalitats.

És per tot açò que des de Compromís s’insta al Consell a què reclame a la Biblioteca Nacional de España una relació detallada dels fons del seu catàleg, confiscats després del 1707 (fins al 1715) a l’antic Regne de València a Antoni Folch i Cardona i a d’altres persones pel seu suport a l’Arxiduc Carles. Així com una altra relació dels fons del seu catàleg, confiscats després de la Guerra Civil, a persones i institucions valencianes. Per a una vegada estiguen realitzades estes relacions exigir el retorn dels esmentats fons per ser incorporats al fons bibliogràfic valencià.

 • Jose

  Molt bona proposta! Amb aquesta podrem donar un poc més de llum a una etapa històrica valenciana pressumptament "obsuritzada".

 • Miguel Àngel

  Els que ens toca acudir a la BN a Madrid per estudiar qüestions valencianes, sense més motiu que pel centralisme borbònic (encara present), agraïm aquesta iniciativa.

 • Paola

  Molt bona proposta! Gràcies!

 • Joan Ros

  Senzillament, ès nostre.

 • Tomàs

  Pense que encara que no atenguen esta petició, hi hauria que lluitar perque estos fons foren digitalitzats integrament i cedits a la Biblioteca Valenciana per a la seua consulta, ja que per questions d'integritat Nacional Espanyola, dubte que ens tornen el que és nostre, per evitar que altres autonomies facen el mateix.

 • Pingback: infoCOMPROMÍS 31/01/2012: Notícies, agenda i vídeos | COMPROMÍS-EQUO GODELLA()

 • David Marina Baixa

  Documents encautats per no defensar als castellans? Confiscats per la "Junta de Incautación"? Tot el nostre patrimoni en mans dels espanyols?

  Els documents valencians, al País Valencià

 • tom

  enhorabona per la iniciativa, que no quede en l'oblit i es persistisca. Gràcies per la vostra faena.

 • Josep

  Enhorabona sou els unics que vertebreu este país i contraresteu la despreocupació i l'apatia en amples sectors de la nostra societat. Endavant que encara queda molta faena.

 • Rafael

  Hi Ha que portar lo nostre cap a casa.
  Gracies per aquest tipo de peticions

 • Joan

  Allò robat s´ha de tornar als seus propietaris, però no ho tenim fàcil perque ells, com diria Fuster,se senten els amos de todo lo que hayen españa, i en eixe cas esta molt be on esa, es a dir a la capital del reino.
  Que no siga fàcil,no vol dir que haurem de conformar-nos-en. Avant amb la inicitiva. Cal difondrela a tope i crear el clima de clamor popular fins que ens els tornen.
  Joan