Bota al contingut principal

La coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa té un diputat a Madrid: Joan Baldoví, de la Coalició Compromís (del País Valencià), ha explicat avui que traslladarà al Congrés dels Diputats les propostes de la formació nacionalista i ecosocialista per defensar les Illes Balears, donant així continuïtat a la col·laboració institucional iniciada la passada legislatura, en què el senador mallorquí Pere Sampol va traslladar a les Corts espanyoles iniciatives de Compromís.

Baldoví ha visitat Mallorca per reunir-se amb els representants de la formació nacionalista i ecosocialista, i ha comparegut davant els mitjans de comunicació acompanyat per Biel Barceló (PSM), Fina Santiago (IniciativaVerds) i Biel Huguet (Entesa per Mallorca). Barceló ha explicat que PSM-IniciativaVerds-Entesa i Compromís són “coalicions germanes” que integren el nacionalisme progressista i l’ecosocialisme, als territoris respectius. A més, el PSM i el Bloc Nacionalista Valencià (integrant de Compromís) fa anys que col·laboren.

El diputat valencià s’ha confessat “content, orgullós i pagat de representar les Illes Balears, aquesta terra i la gent d’aquí”, i ha explicat que “els diputats de PP i PSOE prioritzen massa vegades interessos partidistes, en compte de representar la gent que els ha elegit”. I ha afegit que valencians i balears “compartim moltes coses bones, com la llengua, la cultura i la història, però també coses dolentes, com ara tenir expresidents imputats”, en referència a Jaume Matas i Francisco Camps. “El PP de Matas i Camps parlava de l’eix de la prosperitat, però seria més adequat parlar de l’eix de la corrupció”, ha dit.

Baldoví ha presentat dues iniciatives que es debatran pròximament en el Congrés, i que afecten a les Illes Balears. La primera és una proposició no de llei per reclamar la declaració de servei públic dels vols entre illes i entre les illes i la península, amb la implicació pressupostària del Govern de l’Estat. El diputat de Compromís ha explicat que ell mateix ha pogut comprovar les dificultats de connectivitat aèria de l’arxipèlag, i ha afirmat que “els ciutadans de Balears han de comptar amb les connexions aèries necessàries i a preus raonables”.

La segona iniciativa és per exigir al Govern espanyol la paralització de les prospeccions petrolieres a la Mediterrània, problema que afecta tan a Balears com al País Valencià. Aquestes prospeccions varen ser autoritzades pel Govern del PSOE de José Luis Rodríguez Zapatero, i en aquell moment el PP tant al Parlament balear com a les Corts Valencianes va reclamar-ne la paralització. Joan Baldoví ha instat el PP a mantenir la coherència i a rebutjar les extraccions de petroli davant les nostres costes: “tant a les Illes Balears com al País Valencià el turisme té un pes fonamental en el PIB; estem molt preocupats perquè els possibles accidents serien molt negatius per a la nostra economia”.

Cas Urdangarín: l’ús de Marivent ha estat “molt poc afortunat”

D’altra banda, Joan Baldoví ha explicat que Compromís s’ha adreçat a la fiscalia anticorrupció de Balears per tal que inclogui l’expresident valencià Francisco Camps en el sumari del cas Urdangarín/Palma Arena, perquè pensen que el Govern valencià del PP pot tenir responsabilitats en el desviament irregular de recursos a l’Institut Nóos. La petició de Compromís ha estat admesa a tràmit per la fiscalia.

Al seu torn, Fina Santiago ha considerat “molt poc afortunat” l’ús de la residència de Marivent per acollir el passat cap de setmana el duc de Palma, Iñaki Urdangarín, i la seva dona, la infanta Cristina, ja que la visita de la parella es produeix en unes “circumstàncies delicades”, motivada per la declaració d’Urdangarín per un cas de presumpta corrupció, per la qual cosa la diputada d’IniciativaVerds considera que el correcte hauria estat que el duc s’hagués allotjat en un hotel. Per a la coalició PSM-IV-ExM, l’ús de Marivent denota implícitament el suport de la Casa Reial a Urdangarín, la qual cosa és significativa i demostra la preocupació de la monarquia pel desenvolupament de la investigació judicial del cas Nóos.