Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha anunciat que, després de la negativa del president Fabra a una auditoria dels comptes públics de la Generalitat, la coalició projecta promoure comissions ciutadanes per a estudiar com s’ha format el deute de 20.000 milions d’euros que actualment té la Generalitat Valenciana i per a quines finalitats s’ha emprat. “Les inversions en sanitat i educació no justifiquen ni el 40% del deute i cal investigar que s’ha finançat i si era legítim”, segons ha comentat Morera.

Així, Morera ha anunciat que els ciutadans i ciutadanes, “sabran a què han destinat els diners que ara hem de pagar amb retallades de salaris i la situació catastròfica de la Generalitat. Per la reforma constitucional pactada entre PP i PSOE, és obligatori el pagament de deute i interessos als bancs abans que el pagament en polítiques socials. Per tant, els nostres diners, es destinen al benefici dels grans bancs que han prestat diners molt cars i ara tenen hipotecada a la Generalitat i no al nostre benestar”.

Compromís considera que cal quantificar el cost d’inversions en infraestructures totalment injustificades i deficitàries, en benefici de grans constructores i subministradors estrangers. S’han reduït els ingressos públics en milers de milions per rebaixar els impostos als empresaris i els rics. I a més, bona part del deute està tacat per la corrupció.

Segons Morera, “ara, quan darrere de les constructores també estan els bancs cal preguntar-se si és just el deteriorament de la vida col•lectiva, l’empobriment social i el sofriment popular, especialment dels més castigats com els desocupats, els joves o les dones. La concessió de crèdit dels bancs s’ha convertit en un mecanisme de saqueig, una espiral en la qual com més s’ha pagat més es devia”.

Per al portaveu de Compromís, “és una necessitat urgent posar en marxa una campanya unitària de llarg abast, basada en la doble exigència de declarar la suspensió dels pagaments del Deute públic i engegar una Auditoria pública del deute”. Morera ha anunciat “la convocatòria d’una reunió de treball amb col•lectius que s’han interessat per la iniciativa per a promoure-la respecta a la gestió de la Generalitat Valenciana”. Es tracta d’iniciar una auditoria en profunditat que desvetlle la veritat: d’on ve el deute, qui són els seus responsables, qui el va contraure i sota quines condicions, quin és la seua autèntica quantia, la veritat de les ajudes als bancs i de les seues operacions fraudulentes i qui se’n beneficia. “Cal desvetllar amb detall qui deu realment a qui i quin és el veritable deute social”, segons Morera.