Bota al contingut principal

El diputat verd de Compromís, Juan Ponce, ha demanat la compareixença del director de la Nuclear de Cofrents davant la Comissió de Seguretat Nuclear de les Corts Valencianes per a què explique quines mesures de seguretat addicionals s’han aplicat o pensen aplicar-se com a conseqüència de l’accident de Fukushima. “Volem saber quins ensenyaments s’han obtingut del desastre japonès i que ens informe dels estudis addicionals que s’han fet per ampliar els supòsits que poden originar accidents nuclears”.

“Hui 11 de març fa un any del greu desastre nuclear de Fukushima (Japó), que ha tornat a posar en evidència la perillositat d’aquesta indústria i les immenses i greus conseqüències d’un accident nuclear. Aquest desastre ens recorda que al País Valencià també tenim, a Cofrents, una amenaça nuclear que ens afecta a tots. Des de Compromís no volem que Cofrents puga convertir-se en una nova Fukushima”.

Este accident que ocorregué en un país occidental avançat i amb un model de reactor modern, semblant als que hi ha en altres països, com el nostre, ens demostra amb tota claretat que un desastre nuclear greu pot ocórrer en qualsevol país, en qualsevol central nuclear.

Segons Ponce “el desastre nuclear de Fukushima també ha demostrat que és impossible preveure tots els factors de risc; les centrals nuclears no poden garantir una seguretat total i absoluta. Les nuclears no estan preparades per resistir totes les incidències possibles”.
“S’ha evidenciat que les empreses nuclears i els governs menteixen en relació al perill nuclear. S’ha amagat informacions, s’ha distorsionat les dades i els fets. S’ ha mentit reiteradament a la població. L’indústria nuclear no és de fiar”.

“Els valencians -ha afegit Ponce- tenim una central nuclear a Cofrents que ens afectaria a tots en cas d’accident. No és més segura ni més fiable que la de Fukushima. Cofrents pateix tots els anys diferents incidents, resultat de fallades materials i errades humanes, que no s’aconsegueixen eliminar. Canonades que es perforen, circuits elèctrics que fallen, operadors que s’equivoquen,… repetidament”.

És la nuclear de tot l’estat que més emissions de gasos radiactius emet, la que més tones de residus d’alta activitat manté en les seues instal.lacions, la que sotmet als seus treballadors a les dosis d’irradació més elevades i l’organisme estatal supervisor que ha de controlar tot açò (el CSN) és el mateix que ha segut enganyat diverses vegades a Ascó i Vandellós.

“Però no tenim per què patir aquest risc. Les energies renovables, més netes i segures, són ja una realitat, que només espera un impuls polític per a poder substituir definitivament, en un termini breu, a les energies contaminants, cares i insegures. Les mesures d’estalvi i eficiència energètica són encara insuficients, però resulten cada vegada més necessàries. També ací estem esperant decisions polítiques que les facen realitat”, ha conclòs Ponce.