Bota al contingut principal

Els portaveus de Compromís a l’Ajuntament de València, les Corts i el Congrés, han realitzat una conferència de premsa este matí per a parlar de temes importants, que afecten greument als interessos de la societat valenciana pels canvis de posicionament del PP.

Segons ha explicat el portaveu de Compromís per València, Joan Ribó, “la importància de les tres compareixences per la gravetat del que va passar ahir al parlament europeu, amb una única ministra que va votar en contra i era l’espanyola, que s’oposà al finançament del corredor mediterrani. Ens sembla fatal i preocupant”.

Ribó ha recordat una data: “30 setembre de 2011. Eixe dia es va fer públic un document dels alcaldes de les capitals del corredor ressaltant la importància d’eixa infraestructura. És imprescindible per exportar cotxes i també per a l’agricultura. És fonamental per al turisme, per a generar economia productiva i ocupació i no podem permetre que el govern d’Espanya, ara en mans del PP, estiga en contra dels interessos valencians”.

El portaveu de Compromís per València ha anunciat que el seu grup portarà a comissió el proper dilluns una moció per a demanar des de l’ajuntament al govern central que s’acabe amb el coll de botella de Tarragona. “Li volem dir a la ministra que s’ha de prioritzar o passarà el que ha passat, que no s’ha fet res en els darrers anys”, segons Ribó.

Per al portaveu de Compromís en les Corts, Enric Morera, “és una burla el que ha fet amb els valencians la ministra. Ja està bé de fer infraestructures cares i improductives, com els aeroports de Castelló o Ciudad Real. No ens podem permetre dos o tres corredors i sembla que la ministra Pastor no sap encara que a Madrid no hi ha ports, que eixos ports estan al Mediterrani i per això, anem a presentar una reprovació en les Corts a la ministra per votar en contra del finançament del corredor”.

Segons Morera, “el vot contrari de la ministra Pastor deixa en evidència al president Fabra, qui ahir va respodre amb atacs gratuïts i sense fonaments a Compromís quan va parlar del corredor mediterrani. Amb el vot de la seua ministra, Fabra no té on amagar-se”.

Prospeccions petrolieres

També ha fet declaracions al respecte el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, qui ha lamentat el Canvi d’actitud del PPCV “quan ara govern el PP a Madrid”. Segons Baldoví, “els diputats valencians representem els interessos del nostre poble i vaig fer una crida per a votar en clau valenciana. L’actuació de la ministra em sembla ridícula perquè de 27 països, 26 voten a favor i ella en contra”.

Per al parlamentari valencianista al Congrés, “la solució és el corredor i a Madrid insistirem per reivindicar el sentit comú, que és el corredor mediterrani per totes les dades objectives que fan que siga eixe traçat el prioritat. El PP representa els interessos del seu partit i no defensa els interessos dels valencians, però si que defensen als dirigents del seu partit en este tema i dóna prioritat als dirigents territorials que tenen més pes al partit, com les presidentes d’Aragó o de Castella-La Manxa”.

En el tema de les prospeccions, els portaveus de Compromís també han parlat perquè el canvi de parer del PP també posa en perill la costa valenciana. Segons Joan Ribó, “estem d’acord que no s’han de fer prospeccions davant de l’Albufera i el ministre Soria té ara la paella pel mànec i ha de derogar els permisos donats a les empreses de sondejos”. De fet, Baldoví ha recordat que ha registrat preguntes “que encara no ens han contestat i ja fa temps d’això. Cal revocar els permisos a l’empresa i sols així podrem estar tranquils els valencians. Això és jugar amb foc i una gran irresponsabilitat estar ara a favor i per això, també hem presentat una proposició no de llei al Congrés per a frenar eixes recerques de petroli en la costa valenciana”, segons ha informat Baldoví.

Museu Sant Pius V

En clau més local i cultural, Joan Baldoví ha parlat del Museu de Belles Arts Sant Pius V i ha criticat l’entestament de l’alcaldessa, Rita Barberà, per culpa de la qual “la segona pinacoteca de l’estat està en unes condicions molt lamentables. Hem perdut una subvenció de 4 milions d’euros i eixa xuleria de l’alcaldessa perjudica el patrimoni dels valencians. Reclamem que les tres administracions coŀlaboren perquè es pose en marxa la cinquena fase d’ampliació del museu i que es pose en marxa una rehabilitació urgent de l’edifici i això sols es fa amb les llicències d’obra que ha de donar l’alcaldessa i una inversió per part de l’estat”, segons ha recordat Baldoví, qui ha advertir que des de Compromís, “vigilarem que els pressupostos de l’estat incloguen els diners que necessita el museu”.