Bota al contingut principal

El síndic de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha preguntat al conseller de Sanitat sobre la quantitat anual que la Generalitat paga en determinades àrees de salut del País Valencià. Segons ha recordat Morera, “el denominat model de Ribera Salut implica que el Consell està pagant uns 619 euros per habitant a una empresa privada, com si es tractara d’una assegurança de salut privada i sembla, si el conseller no ho rectifica, que malgrat les retallades en sanitat, les empreses privades que gestionen cinc hospitals valencians continuaran cobrant el mateix”.
 
El model de gestió dels hospitals d’Alzira, Torrevieja, Dénia, Manises i Elx, està sotmés a un contracte pel qual, els hospitals reben una prima per càpita anual  d’uns 619,88 euros, aproximadament, per habitant de cada àrea de salut on estan eixos centres. Segons les dades que es troben a les memòries de gestió d’eixos hospitals, en l’actualitat la Generalitat Valenciana paga per un total aproximat de 813.000 habitants, el que suposa una despesa sanitària de 565.950.440 euros a l’any, aproximadament.
 
Segons Morera, “les retallades anunciades pel govern central, que afectaran principalment a l’educació i a la sanitat, afecta directament també als hospitals i centres de salut públics valencians, que patiran retallades que els obligaran a racionar material, a prescindir de professionals sanitaris i a tancar llits hospitalaris. Per contra, els hospitals gestionats de forma privada continuen rebent la mateixa prima per càpita perquè les retallades afecten al sector públic, no al privat”.
 
Des de Compromís consideren que els contractes signats per la Generalitat amb les empreses que gestionen eixos hospitals, “no poden ser com els que Camps va firmar en el seu dia amb Ecclestone, que no es poden tocar ni modificar. Si no és així, l’herència de Camps serà terrible, perquè passarà a la història com el president que es va dedicar a hipotecar a les valencianes i valencians amb contractes de confidencialitat o llarg termini, impossibles de rectificar”.
 
Morera ha declarat que cal que el Consell, “modifique a la baixa, aplicant la mateixa retallada que patiran la resta d’hospitals en els que estan gestionats per empreses privades. Això pot suposar un important estalvi per a poder obtindre diners per a millorar el sistema sanitari públic i no per a que obtinguen beneficis elevats empreses privades, perquè insistim, la sanitat no és cap negoci malgrat el model fomentat pel PP valencià”.