Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, ha criticat la manca de reivindicació i de celebració del 25 d’Abril, “tant per part de les Corts Valencianes com del Consell. Fabra, ja té prou amb distraure per evitar una possible intervenció de la nostra autonomia per part de l’estat, fruit de la desastrosa gestió del govern de Camps, del qual ell també és cómplice. Lamentable, però, també és que les Corts Valencianes tinguen com a acte principal la col•locació d’una placa al•lusiva als diputats valencians de les Corts de Cadis de 1812, que poca cosa té a vore amb l’efemèride de hui”.

Segons Morera, “està clar que el PP valencià, servil i obedient amb els seus caps de Madrid, no poden reivindicar res un dia com el 25 d’Abril, perquè ells mantenen el sistema polític instaurat per Felip V i són uns clars seguidors d’aquells botiflers que fa 305 anys intentaren acabar amb les nostres senyes d’identitat, amb la nostra llengua, amb la nostra cultura i amb el nostre ferm sentiment de ser valencians i valencianes, un poble antic i orgullós de les seues arrels. I no ho han aconseguit”.

Morera ha comentat que tal dia com hui, “ha parlat en el Congrés dels Diputats Joan Baldoví, en representació de Compromís i també del País Valencià, d’eixe país de persones que volen viure en pau, que no volen ser més però tampoc menys que ningú i que està seriosament perjudicat en inversions estiga qui estiga de president a la Moncloa. Hui, un diputat valencianista, progressista i ecologista com Baldoví ha dit veritats molt grans i ha demanat uns altres pressupostos perquè els que ha presentat Rajoy consagren retallades, ataques a les persones humils i salven als grans i poderosos, a més de ser uns pressupostos que discriminen clarament al poble valencià en inversions”.

El portaveu de Compromís, front al silenci institucional en un dia tan important, ha fet una crida per a participar en actes programats hui amb motiu del 25 d’Abril, Dia de les Llibertats Nacionals Valencianes. Per una banda, a les 19.30 hores la Fundació Valencianista i Demòcrata Josep Lluís Blasco presentarà el llibre “Periodistes contra Polítics”, de Marçal Sintes i que comptarà amb la participació de l’autor, del periodista valencià Adolf Beltran i del síndic de Compromís, Enric Morera. L’acte serà al teatre de la Societat Coral El Micalet.

A continuació, a les 20.30 hores i al mateix lloc, el BLOC JOVE ha organitzat un debat amb el títol: “La joventut valenciana desperta?”, al qual hi participaran la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra, el cantant de la Gossa Sorda, Josep Nadal, el cantautor torrentí Pau Alabajos i el jove periodista Salva Almenar.

Segons ha assenyalat Morera, qualsevol col•lectiu o entitat que té el més mínim interés fa actes hui per a commemorar el 25 d’Abril, cosa que lamentablement no fa el govern valencià. Per a Morera, “potser que no ho facen perquè són els culpables del desgovern, per la seua política hem perdut el nostre sistema financer, i hem passat de ser el 4rt banc de l’Estat a haver de ser intervinguts; tenim una RTVV a punt de fer un ERE i que des de fa molts anys està sotmesa a la propaganda política de la dreta; amb la reforma de l’últim estatut d’autonomia el nostre nivell d’autogovern és irrisori; la Generalitat Valenciana està en un estat de fallida on els més afectats són els xicotets i mitjans proveïdors d’esta. Xicotetes i mitjanes empreses que veuen com els impagaments són la tònica diària i tot això, fa que la Generalitat, símbol del nostre autogovern, perda la seua credibilitat”.

No obstant això, des de Compromís consideren que, per sort, “existeix un poble sota estos governs que ens desgovernen. Un munt de gent que estima la seua terra i la seua cultura; orgullosos de ser valencians i valencianes sense cap mena de sentiment d’inferioritat. Que al llarg del temps s’han preocupat per este xicotet país. Han lluitat per la llengua, per la nostra cultura, han apostat per un altra forma de fer política. Per tota esta joventut que ha demostrat estar disposada a eixir al carrer contra la repressió, la prepotència i la violència injustificada. Perquè hi ha molta gent que vol dignificar la política, feta en clau valenciana i des del País Valencià, una política per i per a les persones i eixe és el compromís que llancem des de la nostra coalició en una data tan significativa per al poble valencià”, segons Morera.