Bota al contingut principal

Compromís presentarà 78 esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat per a reclamar 540 milions d’euros més d’inversions per al País Valencià, que, entre altres inversions, anirien destinats al Corredor Mediterrani, la Línia 2 de Metrovalencia, el rescat de l’AP-7 o la lluita contra dues plagues agrícoles.

Així ho ha anunciat hui el diputat d’esta coalició en el Congrés, Joan Baldoví, en una roda de premsa conjunta amb el portaveu del grup municipal de Compromís en l’Ajuntament de València, Joan Ribó.

Baldoví ha explicat que les esmenes són fruit de la participació ciutadana, ja que arrepleguen les “preocupacions” i els suggeriments mostrats per la societat a través de la seua pàgina web.

“Hem intentat arreplegar des de les esmenes locals de pobles fins a les que afecten a València i a la seua àrea metropolitana i aspectes que afecten a tota la Comunitat”, segons Baldoví.

Compromís ha reclamat 50 milions per al Corredor Mediterrani perquè entén que ha d’haver-hi mostres del compromís del Govern per a poder accedir a les ajudes de la Unió Europea, així com altres 50 per al desdoblament del tram del tren Gandía-Cullera i 54 milions més per al drenatge del riu Vaca.

Compromís demana també a l’Estat que aporte 25 milions d’euros per a la finalització de la Línia 2 de Metrovalencia perquè la considera una infraestructura “indispensable” i “un balafiament” que estiga paralitzada, així com 50 milions per a recuperar la “hiperamortizada” autopista AP-7 i que els valencians “deixen de pagar”.

Baldoví ha explicat que han sol•licitat dues partides de 3 milions d’euros cadascuna per a l’elaboració de sengles plans estatals de lluita contra les plagues de la mosca blanca i el morrut roig que “devasten” l’agricultura valenciana.

Per la seua banda Ribó ha ressaltat que la inversió prevista per l’Estat per a la Comunitat descendeix un 34,4 %, mentre que en la resta de comunitats baixa un 25 % i en algunes, com Galícia i el País Basc, puja.

Al seu judici, si no són les dades de l’atur ni els econòmics els que justifiquen eixes xifres, seran “els interessos electorals del PP”.

Respecte a les esmenes que fan referència a la ciutat de València i la seua àrea metropolitana, el portaveu municipal de Compromís ha subratllat que han reclamat 2 milions d’euros per al Centre d’Investigació Príncep Felip, 2,2 per al Palau dels Arts i un milió per a la rehabilitació de comissaries de Policia com les de Patraix i Abastos.

Igualment, han reclamat 5 milions d’euros d’ajudes per al finançament de l’EMT a través de la creació d’un contracte-programa i diverses partides per a la regeneració de les costes, especialment en la zona sud, on han sigut envaïdes per efecte de la regressió.

Baldoví ha instat a l’alcaldessa de València, Rita Barberá, al president de la Generalitat, Alberto Fabra, i a la portaveu adjunta del PP en el Congrés Marta Torrado a “ser valents” per a reivindicar “el que és just” i “defensar els interessos dels valencians”.

Entre les esmenes, Compromís també reclama inversions per al Passeig marítim del Port de Sagunt i la restauració del castell de Sagunt, l’escola infantil d’Algemesí, la depuració d’aigües residuals de La Safor-sud, una rotonda i un nou pas a nivell a Xeresa o la circumval•lació d’Oliva.