Bota al contingut principal

Els càrrecs públics de Compromís s’han sumat, un any més a la participació de les Trobades d’Escoles en Valencià per a mostrar el total suport de la coalició a la defensa i promoció del valencià. Este matí, regidors i diputats han celebrat el 25 aniversari de la Festa per la Llengua en la ciutat de València i també a la festa de les comarques del Nord, a les Coves de Vinromà.

El portaveu de la coalició en les Corts Valencianes, Enric Morera, considera que la festa de hui “és molt signitictiva perquè celebrem un quart de segle d’escola en valencià. Milers de pares, mares, xiquets i xiquetes han participat en un model d’enseyament al llarg de 25 anys i han fet possible que la nostra llengua passara de ser una llengua prohibida i perseguida a ser una llengua de cultura, de ciència i també d’integració”.

Des de Compromís han assegurat que comparteixen al 100% totes les reivindicacions d’Escola Valenciana, que reclama més valencià en l’escola i el carrer. Segons Morera, “també des de la nostra coalició defensem més valencià a les institucions públiques i per això nosaltres hem exigit un requisit lingüístic per al funcionariat, una norma que van rebutjar a les Corts el PP i també un altre partit que hui s’agafa a la pancarta de les Trobades, malgrat no defensar el valencià sempre i sense complexos, cosa que lamentem”.

Morera ha encoratjat a Escola Valenciana a continuar lluitant pel valencià, “malgrat les constants agressions del PP a la nostra llengua. Lamentem la manca d’ajudes oficials a les trobades, com lamentem la desaparició progressiva del valencià als mitjans públics, o com s’ignora la literatura, la música o el teatre que es fa en la nostra llengua per part del govern valencià. Un dia tam assenyalat com hui, volem recordar a les quasi desaparegudes empreses de doblatge en valencià, les quals estan sense feina o amb deutes perquè RTVV ha apostat pel balafiament i l’esperpent més ridícul”.

Des de Compromís han fet una crida per a que pares i mares continuen apostant per la matriculació en valencià. “Amb una forta pressió social aconseguirem que el valencià tinga futur i puga ser una llengua des dels zero anys fins als més alts estudis universitaris i per defensar el valencià no denunciem a un plurilingüisme, saber llengües és una riquesa que obri moltes portes però no podem renunciar a la nostra llengua, volem estar presents en el món amb la dignitat de ser valencians”, segons Morera.