Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha presentat en les Corts Valencianes una proposició no de llei reclamant, una vegada més, el tancament de la central nuclear de Cofrents. En concret esta iniciativa reclama que el Consell exigisca al Govern d’Espanya l’anul•lació de la pròrroga concedida en 2011 per a l’explotació de la central nuclear de Cofrents i que establisca un pla de tancament definitiu d’estes instal•lacions.

Sobre este tema el portaveu adjunt de Compromís, Juan Ponce, ha exigit que s’escolten d’una vegada “les veus del sentit comú que recorren Europa” i s’establisca “millor hui que demà” el tancament de la nuclear de Cofrents, “abans que ocórrega alguna d’eixes coses que els nostres governants asseguren que és absolutament impossible que passen”.

Des de Compromís s’anima a la ciutadania a participar este diumenge en la marxa a peu que anualment organitza la plataforma “Tanquem Cofrents” fins a la central nuclear per a demanar el seu tancament, i que enguany s’iniciarà a Jalance a les 11’30. L’organització ha posat un autobús gratuït que eixirà des de València dues hores abans.

Segons ha assegurat Ponce “el 2011 va ser nefast perquè patírem l’explosió de Fukushima, però 2012 és l’any de l’esperança, doncs a conseqüència de la tragèdia, la decisió del govern japonés de tancar totes els seus nuclears potser marque el final de l’era bruta i l’inici de les energies netes”.

El diputat verd ha recordat que també en el si de la Unió Europea, Alemanya i Bèlgica, així com Suïssa, han fixat un calendari per a anar tancant les seues plantes de fissió nuclear i estan preparant ambiciosos plans per a substituir-les per fonts d’energia renovables.

Encara que en el cas de Cofrents el que ha fet el govern espanyol és just el contrari, és a dir, autoritzar una pròrroga d’explotació de la central durant deu anys més, el canvi de tendència registrat a Europa fa a Ponce mostrar-se optimista. “Havent sigut Merckel l’autora d’este canvi de tendència, igual un dia d’estos a Rajoy li sembla que l’energia nuclear no és bona per a la gent i es decideix a eliminar-la”, ha ironitzat el parlamentari de Compromís.

Ponce ha recordat que “fins i tot encara que no es produïra cap accident nuclear, el més nociu de l’ús d’esta energia són els residus que genera, per als quals no tenim cap tractament eficaç i els efectes del qual depassen qualsevol capacitat d’eliminació. Generacions de descendents als quals traslladarem esta colossal hipoteca lamentaran la nostra cobdícia i la nostra estupidesa”.

Per a Compromís la central de Cofrents “sobra”, ja que “entre l’eòlica i la solar es genera en l’estat espanyol més electricitat que amb l’energia atòmica”. A més, l’estat “exporta més electricitat que la que genera Cofrents, la qual cosa la fa totalment prescindible”.