Bota al contingut principal

La portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, en representació del seu grup parlamentari ha presentat un recurs d’empara per vulneració de drets fonamentals i llibertats públiques davant el Tribunal Constitucional.

Des de Compromís s’entén que la Mesa de les Corts Valencianes ha vulnerat els drets continguts en l’article 23 de la Constitució Espanyola, que estableix el dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics a través dels seus representants, en no admetre a tràmit una Proposició No de Llei que proposava instar al govern valencià a què instara al govern d’Espanya a una condemna pública de la dictadura franquista, així com altres propostes relacionades amb la memòria històrica, entre elles que el govern valencià celebrara una sèrie d’actes sobre els fets que van desencadenar el colp d’estat de 1936.

Segons ha assenyalat Oltra “el més curiós del cas, és que la mateixa iniciativa s’havia presentat ja en esta legislatura, en el període de sessions anterior, concretament el 27 de juliol del 2011, i sí va ser admesa a tràmit per la Mesa. L’escàs ritme de les comissions parlamentàries va fer que una iniciativa que presentàrem al juliol no poguera debatre’s abans que acabara el període de sessions el 31 de desembre. D’esta manera la Proposició No de Llei va decaure i la vam haver de presentar en el següent període de sessions que va ser quan la majoria del PP en la Mesa dels Corts va rebutjar tramitar-la”.

La Mesa de les Corts Valencianes va justificar el seu rebuig a tramitar esta iniciativa en què es tracta d’un tema de caràcter general que és competència del govern d’Espanya i no de la Generalitat. Açò suposa una clara discriminació a Compromís en comparació del grup majoritari del PP que sí veu admeses a tràmit iniciatives el contingut de les quals és instar el govern d’Espanya a adoptar determinades mesures.

Per a Oltra “l’únic canvi entre la presentació de la iniciativa la primera vegada que sí va ser admesa i la segona quan va ser rebutjada va ser el canvi de govern a Espanya arran dels resultats de les eleccions generals del 20 de novembre de 2011. En el moment actual el PP, majoritari en la càmera, obstaculitza qualsevol iniciativa que intente instar el govern d’Espanya o que es posicione políticament respecte de determinades qüestions polítiques d’Estat, perquè al capdavant del govern d’Espanya ara està el Partit Popular”.

“Açò és una cosa -ha afegit la diputada de Compromís- que trenca amb la pràctica de la Mesa quan qui estava al capdavant del govern d’Espanya era el PSOE. De fet, la majoria d’iniciatives del grup parlamentari del PP en les Corts Valencianes durant l’etapa de govern de José Luis Rodríguez Zapatero, tenien per objecte temes que excedien les qüestions autonòmiques, convertint en parlament valencià en un arma llancívola al servei dels seus interessos de partit”.

Per a Compromís la Mesa no pot realitzar un control d’oportunitat política, sinó un control merament formal de les iniciatives. Sembla que estem més aviat davant un judici d’oportunitat política, perquè a la majoria parlamentària del PP en les Corts Valencianes li incomoda pronunciar-se sobre el reconeixement públic de condemna a la dictadura franquista.

“I açò no solament ho diem nosaltres, segurament no serà fàcil trobar una altra institució democràtica en l’Estat Español en la qual es vulnere de manera tan seguida i flagrant els drets dels parlamentaris, i en conseqüència els drets dels ciutadans i ciutadanes als quals representen ja que, hem de recordar, que la Mesa de les Corts Valencianes, sota la majoria del PP, ha rebut ja cinc sentències condemnatòries per part del Tribunal Constitucional per vulnerar els drets dels diputats”, ha conclòs Oltra.