Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís va proposar ahir a tots els grups parlamentaris realitzar una declaració institucional conjunta per a donar suport a la plataforma valenciana Rio+20. Esta plataforma s’ha constituït per exigir als responsables polítics Compromíss clars, que donen suport als objectius de lluita contra el canvi climàtic, contra la degradació ambiental i la destrucció dels recursos, i que eliminen la pobresa extrema, els inacceptables desequilibris socials i tot tipus de marginació.

El Partit Popular ha rebutjat hui donar el seu suport a esta declaració institucional que necessita del suport de tots els grups per a ser aprovada. Davant esta negativa Compromís ha plantejat a la resta de grups de l’oposició presentar una proposició no de llei conjunta amb el text de la declaració institucional i tant el grup socialista com el d’Esquerra Unida han acceptat.

La Plataforma Valenciana Rio+20, recolza els objectius que plantegen un canvi de model socioeconòmic que permeta el pas des de l’actual economia “marró”, depredadora i injusta, a un nou model econòmic propiciatori d’un desenvolupament humà realment sostenible, respectuós amb la diversitat biològica i cultural i satisfactori per al conjunt de la població mundial, sense discriminacions ètniques, socials o de gènere. Caldrà arribar-hi doncs a acords vinculants per a l’adopció de les mesures necessàries, entre d’altres:
a) La transició energètica, degudament programada des d’ara, per a la progressiva implantació, -avui tècnicament possible-, de les energies netes i renovables, de l’eficiència energètica i de l’estalvi, a fi de reduir dràsticament les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
b) La gestió racional i sostenible dels recursos bàsics com són els que procedeixen dels boscs, dels mars, dels rius, etc., ja que vivim en un planeta limitat en recursos i en capacitat per absorbir els residus.
c) El desenvolupament i progressiva implantació de l’agricultura ecològica.
d) La regulació del sistema financer per tal d’evitar el predomini i control de les empreses financeres sobre l’economia i els bens socials. Alhora, cal que s’aplique una política tributària justa i progressiva.

La proposició no de llei conjunta dels tres grups de l’oposició instarà el Consell a divulgar els plantejaments del manifest Rio+20 i a participar en les accions que s’organitzaran per tal d’exigir acords vinculants i efectius en la lluita contra el canvi climàtic que resolguen la problemàtica creada per les crisis actuals i que facen possible la supervivència digna de les generacions futures.