Anar directament a les notícies

Compromís presenta una iniciativa per a impedir l’extracció d’arbres afectats per incendis

Publicat el en Medi Ambient

El grup parlamentari Compromís ha presentat una Proposició No de Llei en Les Corts què reclama mesures per a evitar que ningú es lucre gràcies als incendis forestals que es produeixen en el nostre territori.

Per al portaveu adjunt de Compromís, Juan Ponce, “és molt preocupant que en el que portem d’any s’haja cremat ja més superfície forestal que en tot 2011. I allò que ho fa encara més trist és que hi ha qui s’està beneficiant econòmicament d’aquests incendis”.

Segons denúncia Compromís la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, normalment a través de l’empresa pública Vaersa, talla els arbres afectats pels incendis i els regala a empreses que aprofiten aquesta fusta i obtenen un benefici d’ella”.

“Des de la Conselleria s’autoritza l’extracció d’aquests troncs afectats pels incendis emparant-se en una presumpta restauració paisatgística de la zona, quan des de la perspectiva mediambiental no és necessari retirar aquests troncs alhora que es contradiu l’esperit de la legislació forestal que estableix que ningú es pot lucrar a costa dels incendis”.

Segons Ponce “amb aquesta iniciativa que presentem en les Corts Valencianes tractem d’impedir que des del govern valencià es continue amb aquesta pràctica i evitar així que ningú es puga lucrar a conseqüència d’un incendi”.

En concret aquesta proposició de Compromís reclama que s’establisca que amb caràcter general, quede suspès qualsevol aprofitament de la fusta per un període de cinc anys en les zones afectades per incendis forestals. De la mateixa manera que la tales excepcionals d’exemplars concrets es puguen autoritzar únicament quan els arbres danyats pel foc puguen suposar una amenaça per al funcionament de les infraestructures existents en la zona, o per a la seguretat i integritat de les persones i els seus béns.

Així mateix el parlamentari de Compromís ha criticat la baixada en els mitjans de prevenció i extinció d’incendis “ja que com s’ha pogut comprovar l’actuació en els últims dos incendis greus que hem patit no ha sigut tan ràpida com calia”.

“El fet que tots dos incendis hagen sigut intencionats corrobora que hi ha gent que busca que els nostres boscos es cremen i hem de fer entre tots tot el possible perquè açò no es produïsca”, ha conclòs Ponce.

  • Josep Moscardo

    No estic gens d'acord amb el plantejament de En Ponce. Deixar la fusta a la serra despres d'un incendi entre altres coses fa que retarde el creiximent de nous arbres, a més de convertirse la fusta en un polvorí de cara a propers incendis.
    Tenin una molt roïna gestió dels boscos valencians, gestionats per la Generalitat. A altres indrets de l'estat el bosc el gestiona l'ajuntament i trau profit d'eixa gestió, be siga per tales selectives amb fusta certificada, per la recerca de bolets o trufes,etc. A més avui el bosc pot ser una de les eines per a que el ajuntaments tingueren una mena d'ingresos donan feina a un grup de gent que s'especialitzaría en la conservació del boscos, la prevenció d'incendis i el rendiment económic.
    Com ja dia en el seu moment En Azevedo (naturalista brasiler), la natura no tindrà interes per ningú mentre no siga rentable, i l'hem de fer rentable i respectable.