Bota al contingut principal

Càrrecs públics, militants i simpatitzants de la Coalició Compromís han donat suport a la crida realitzada pel BLOC JOVE per secundar la jornada de protesta de la campanya “No vull pagar” per a reivindicar el rescat de l’AP-7 al seu pas pel País Valencià. Diputats, regidors i altres càrrecs públics han eixit pels peatges de Benicarló, Sagunt i Oliva sense pagar, encara que han hagut moments tensos, en especial en el de Sagunt, on la Guàrdia Civil ha exercit com agents de la seguretat privada de l’empresa Abertis i han estat els guàrdies els qui preguntaven als conductors si hi anaven o no a pagar.

De fet, els agents al peatge de Sagunt han advertit que anaven a denunciar a tots aquells conductors que es negaren a pagar a l’eixida de l’autopista i malgrat eixe acte intimidatori, els components de la caravana, encapçalada pel diputat Fran Ferri han fet cas omís a les intimidacions i amenaces i no han pagat. Segons Ferri, “Paula Sánchez de León, ha posat a treballar este matí a la guàrdia civil que paguem totes i tots al serveis d’una empresa privada i per això, i per moltes coses més, si encara tinguera una miqueta de dignitat i de decència deixaria el seu càrrec, encara que sabem que no ho farà com tampoc deixarem nosaltres de defensar reivindicacions ciutadanes tan justes com és l’alliberament de l’AP-7”.

La caravana del Camp de Morvedre ha comptat amb Fran Ferri però també hi han participat els regidors de Sagunt Quico Fernández, Teresa Garcia, Cristina Rodríguez i per la Plana Baixa, ha estat present el regidor de les Alqueries, Llorenç Poré i a la marxa s’han sumat altres militants i simpatitzants de la coalició.

COMARQUES DEL NORD
A les comarques del Nord, una vintena de vehicles s’han sumat al peatge de Benicarló a la campanya, responent així a la convocatòria feta tant a nivell de País Valencià com de Catalunya per les agrupacions d’usuaris, que entenen que “l’empresa concessionària de l’AP-7 ha estat més que suficientment recompensada per les despeses de la seua construcció i manteniment, per la qual cosa els peatges haurien de ser-hi fa temps gratuïts”.

Entre els assistents a l’acte de protesta a Benicarló es trobaven el diputat autonòmic de Compromís, Josep Maria Pañella; el secretari comarcal del BLOC-Compromís al Baix Maestrat, Joan Manuel Ferrer; els regidors d’aquesta formació a Vinaròs, Domènec Fontanet i Jordi Moliner; el portaveu municipal de Benicarló, Ricardo Mascarell; el secretari local d’aquesta població, Eladi Giner; i el regidor d’Alcalà, Manuel Salvador.

Segons ha explicat el diputat Josep Maria Pañella, “la comarca del Baix Maestrat té a Benicarló el peatge més car de l’estat, mentre pateix un greu dèficit de serveis públics i infraestructures, començant per la manca d’un bon servei ferroviari de rodalies. EL PP es queixa que els valencians tenim un mal sistema de finançament, però no fa res en la realitat per a solucionar-ho. Per això, des del BLOC i Compromís, hem volgut donar el nostre suport actiu a esta convocatòria, amb els plantejaments de la qual coincidim plenament. I aprofitem per reiterar l’exigència que duem anys defensant, que l’AP-7 ha de quedar lliure de peatge i passar a ser de circulació gratuïta. No té sentit que els valencians, juntament amb els catalans, siguem els únics ciutadans de l’estat que paguem per circular per aquestes infraestructures, mentre que en altres territoris la gent es pot desplaçar per modernes autovies sense peatge”.

Pañella ha recordat que “el govern d’Aznar va perllongar en el seu dia la concessió de l’AP-7, que ja fa temps que hauria d’haver passat a mans de l’administració, i ara Rajoy amenaça amb fer el mateix, amb la qual cosa el greuge comparatiu seria encara més accentuat”.

LA SAFOR
Al peatge d’Oliva ha participat el portaveu de Compromís a les Corts Valencianes, Enric Morera, acompanyat per un nombrós grup de regidors, alcaldes i militants de pràcticament tota la comarca de la Safor, on també han repartit díptics explicatius de per què Compromís vol que s’allibere l’AP-7 al seu pas pel País Valencià, una reivindicació històrica del valencianisme polític des dels temps de la Unitat del Poble Valencià.

Segons ha declarat Morera, “és urgent que recuperem i alliberem els peatges de l’AP-7 perquè els valencians i valencianes ja hem pagat prou esta infraestructura i el PP ha allargat el termini del peatge i per això hem dit hui que ja n’hi ha prou”.

Morera ha recordat que des de Compromís, la legislatura passada es va presentar una proposició de llei per a rescatar l’AP-7, que va estar rebutjada pel Consell. Esta proposta legislativa s’ha tornat a presentar en l’actual legislatura sense saber encara res de la iniciativa. A més, des de la coalició valencianista, progressista i ecologista ha presentat propostes perquè no es renove la concessió i el diputat de la formació al Congrés, Joan Baldoví, va presentar esmenes als pressupostos generals de l’estat per a que es constituïra el fons de rescat amb els diners que emprarà el govern de Rajoy per a rescatar les deficitàries autopistes radials de Madrid, com d’altres indrets de l’estat.