Bota al contingut principal

Ponce: “Castellano menteix quan diu que ni triplicant els mitjans es podria haver fet més contra els incendis”

El diputat de Compromís-Equo al Congrés, Joan Baldoví, i el portaveu adjunt de Compromís a Les Corts, Juan Ponce, han recorregut esta vesprada la zona afectada per l’incendi originat a Andilla. Els dos representants de Compromís han estat acompanyats per experts locals en matèria forestal, coneixedors de l’orografia i situació dels boscos incendiats.

En esta visita a la zona incendiada Baldoví i Ponce han pogut mantindre encontres amb veïns afectats pel sinistre i amb membres de grups ecologistes locals. Baldoví ha mostrat la seua solidaritat amb els afectats, que estan queixant-se de la descoordinació i de la falta de mitjans en l’extinció, i els ha informat de les iniciatives que ja ha presentat al Congrés per a exigir ajudes al govern central.

Per la seua banda Ponce, ha destacat la necessitat de què el govern valencià elabore un nou Pla d’Ordenació Forestal de la Comunitat Valenciana. Segons ha assenyalat Ponce “l’any 2007 el Tribunal Superior de Justícia anul·là el Pla d’Ordenació Forestal que havia aprovat el govern valencià l’any 2004 perquè era contrari a dret”.

“En compte de corregir les deficiències d’este pla –ha afegit el diputat de Compromís- el govern del PP l’abandonà totalment i ara ens trobem sense esta eina fonamental per a la conservació i desenvolupament del nostre patrimoni natural”.

Si a açò afegim que la majoria de plans de demarcació de prevenció d’incendis no estan elaborats ni dotats econòmicament, com marca el Pla Especial front a Incendis Forestals (PEIF), podem concloure què els monts valencians no compten amb tota la protecció que estableix la llei forestal de l’any 1993.

Este Pla d’Ordenació Forestal que reclama Compromís, en què haurien de participar experts en el tema, ha de ser l’encarregat d’establir els criteris de conservació i reconstrucció de la coberta vegetal, indicar les mesures contra l’erosió, regular l’aprofitament ordenat dels monts, compatibilitzar els criteris naturals amb l’aprofitament social o fomentar el coneixement i el respecte al nostre patrimoni forestal, entre altres qüestions.

Així mateix Ponce s’ha referit a la reunió que ahir mantingueren els representants de l’oposició amb el Conseller de Governació, Serafín Castellano, per a explicar-los l’actuació del govern valencià en els incendis de Cortes i Andilla. Per al diputat de Compromís “la justificació de Castellano afirmant que ni doblant ni triplicant els mitjans s’hauria pogut fer més per a extingir els incendis és totalment falsa”.

“Quan s’inicià l’incendi d’Andilla els mitjans que es trobaven al de Cortes abandonaren les seues actuacions per a tractar d’extingir el nou incendi. Per la qual cosa és de lògica pensar que amb més mitjans més eficaç haguera sigut l’actuació contra els dos incendis”.

“El govern del PP tracta de llevar-se de damunt qualsevol responsabilitat manipulant la realitat, la qual cosa és una falta de respecte cap a tots els afectats pels incendis, només s’ha d’escoltar als veïns de les localitats afectades per a saber que hi hagué una greu descoordinació i falta de mitjans i que Castellano menteix”, ha conclòs Ponce.