Bota al contingut principal

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha registrat una sèrie de preguntes dirigides al Ministre d’Hisenda, sobre l’ampliació del Decret-Llei d’amnistia fiscal.

Segons Baldoví “la manera de gestionar la crisi econòmica que està duent a terme el govern de Mariano Rajoy és absolutament injusta. S’estan aplicant les majors retallades als drets socials i laborals de la nostra democràcia mentre es manté una fiscalitat que dóna privilegis a les grans fortunes i en compte de perseguir el frau fiscal, s’amnistia als grans evasors.

La normativa implantada pel PP, que permet als defraudadors pagar només el 10% del capital que tinguen en negre per a regularitzar-lo, també té detractors dins de la mateixa administració. Els Inspectors d’Hisenda de l’estat espanyol han mostrat el seu rebuig a les recomanacions que la Direcció General de Tributs els ha realitzat per aplicar una norma que ja de per sí és “laxa amb els defraudadors”, i que amb les interpretacions de la norma que volen que apliquen encara serà més favorable per als evasors.

Compromís, que ja va presentar una iniciativa en Les Corts Valencianes per instar el govern central a anul•lar la norma i a penar el frau fiscal que cometen els grans fortunes, ara fa aplegar les seues queixes al Congrés dels diputats. En eixe sentit Baldoví ha fet constar el rebuig de Compromís a esta normativa per considerar-la “injusta” i ha preguntat al Ministre Montoro si comparteix les recomanacions que la Direcció General de Tributs ha fet als inspectors per a l’aplicació de l’amnistia fiscal que fins i tot contradiuen el Decret afavorint encara més als defraudadors.

Així mateix Baldoví ha qüestionat l’ètica d’una norma que per una banda atorga privilegis als evasors i que, per l’altra, no dubta en imposar sancions a la resta de ciutadans i ciutadanes que fan tard als pagaments o no declararen correctament les seues rendes i patrimonis. “S’ofega als més dèbils mentre és continua atorgant privilegis als que més tenen, eixa és la manera de governar del PP”.