Anar directament a les notícies

Compromís demana en el Congrés el manteniment de l’IVA reduït per a les festes populars valencianes

Publicat el en Economia i Ocupació

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha registrat este matí una proposició no de llei en la cambra baixa perquè el govern no augmente l’IVA a tots els sectors relacionats amb les festes populars valencianes. La proposta de l’únic parlamentari valencianista al Congrés es basa en que amb l’augment de l’impost, “es perjudicarà seriosament la inversió en estes festes que són part de la nostra identitat i que, en especial, són un motor cultural, turístic i econòmic per al País Valencià”.

Segons ha reconegut Baldoví després d’anunciar des de la tribuna del Congrés esta iniciativa, “moltíssimes famílies valencianes viuen de la indústria festera, una indústria que s’ha configurat a través dels segles amb les nombroses i riquíssimes tradicions que mantenim vives en els pobles valencians gràcies a la tenacitat de fallers i falleres, foguerers i barraquers, Gaiates i Colles, comparsistes, majorals, clavaris, festers, músics, artistes, pirotècnics i ciutadans i ciutadanes en general… I ha de ser una prioritat dels governants i de les administracions públiques el facilitar que estes tradicions que tant ocupació i riquesa generen tinguen les majors de les facilitats perquè any rere any, tornen a eixir als carrers i places dels pobles i ciutats de les comarques valencianes”.

Per això, Baldoví insta al Govern Central a que aplique l’IVA reduït “a la indústria festiva i cultural valenciana: artistes fallers i foguerers, artistes gaiaters, indumentaristes, pirotècnics, bandes de música, agrupacions de música tradicional i de folklore, conjunts musicals, productes gastronòmics tradicionals, floristeries, impremtes, empreses de lloguer i construcció de carrosses i vestimentes tradicionals, espectacles de “Cant Valencià d’estil”, representacions teatrals populars i tot aquell servei o producte que acredite la seua vinculació amb les festes populars i tradicionals valencianes”.

Des de Compromís consideren que les festes tradicionals i populars valencianes, com les Falles, les Fogueres d’Alacant, els Moros i Cristians, les Gaiates de Castelló, entre d’altres manifestacions, “són un símbol d’identitat del poble valencià i són, amb dades objectives i estudis acreditats, un motor cultural, turístic i econòmic importantíssim per a totes les comarques del territori nacional valencià i per això, des de Compromís reivindiquem el màxim suport”, segons ha declarat Baldoví.

 • IVA

  Quina tonteria. Hauríem d´aprofitar el temps reivindicant coses més importants. A mi em sembla bé que pugen l´IVA de les festes. A València n´hi ha massa festa i poca consciència.

  • Xavier Serra

   Per al comentari anterior, tens idea de quants llocs de treball es destruiran a les empreses relacionades amb les festes? Per exemple, tots els tallers fallers que hauran de despatxar a gent perquè no poden assumir la pujada d'IVA?

   La festa genera una activitat econòmica molt important per al nostre territori

 • a mi no me manipulan

  estos oportunistas del compromis ,no olvidemos CATALALISTAS ,PAGADOS POR CIU,aprobechan para cartar y engañar a los valencianos ,cuando les suda la real polla nuestra comunidad,,,iros a defender el fuet y la sardana

  • sergi

   això de "aprobechan" son les normes del GAV no?

 • FLAKI

  compromis sois el cancer de valencia IROS A VUESTRA PUTA CATALUNYA

 • xic_valencià

  Flaki i a mi no me manipulan de la vostra incultura naixen els polítics obscurs, manipuladors i corruptes…