Bota al contingut principal

El diputat de Compromís, Juan Ponce, insisteix en la creació d’un Comitè d’Experts encarregat d’establir criteris de gestió mediambiental i de residus forestals i perquè assessoren en prevenció d’incendis per evitar les catàstrofes com les ocorregudes en d’Andilla i Cortes.

Ponce ha denunciat com “la falta de planificació en l’àmbit forestal i rural, sumada a les retallades del Consell, estan acabant amb el nostre patrimoni natural. Per si no fóra poc, el Consell continua en la seua línia de falta total d’ètica i permet que empreses privades exploten la zona arrasada emportant-se la fusta.

“Eixa incompetència manifesta fa necessària la creació d’un consell assessor mediambiental que indique les mesures, que regule l’aprofitament ordenat dels muntanyes i que faça compatibles criteris naturals amb l’aprofitament social”, segons el diputat ecologista de la Coalició Compromís.

De fet, Compromís ja ha presentat en dos ocasions una proposició no de llei que modifique la legislació actual, massa laxa, perquè ningú puga rendibilitzar els incendis. “És intolerable que es puga fer negoci de la catàstrofe mediambiental que hem patit, per això proposem que es modifique la llei perquè se suspenga qualsevol aprofitament de fusta procedent de les zones forestals afectades pels incendis per un període de 5 anys” ha declarat Ponce.

El diputat de Compromís ha manifestat que “els incendis eren perfectament evitables si hagueren creat un Consell d’Experts en la matèria i amb vertaderes polítiques de prevenció. Les condicions climàtiques que han propiciat els incendis són les mateixes cada any, i, per tant això no és excusa”.

Pràcticament tota la legislació en matèria mediambiental és ineficient. Tant és així que l’any 2007 el Tribunal Superior de Justícia anul•là el Pla d’Ordenació Forestal que havia aprovat el govern valencià l’any 2004 perquè era contrari a dret. A més, ni tan sols el es compleix el Pla Especial front a Incendis Forestals (PEIF) que no està dotat econòmicament, per tant, els monts valencians no compten amb cap de les mesures de protecció que estableix la llei forestal de l’any 1993.