Bota al contingut principal

El diputat a les Corts, Fran Ferri, el diputat provincial per València, Emili Altur i la regidora de Compromís al cap i casal, Pilar Soriano, han presentat este matí als mitjans de comunicació valencians la pàgina web “volemsaber.com”, una nova iniciativa en la xarxa perquè la ciutadania puga tramitar preguntes parlamentàries en aquelles institucions públiques on Compromís té representació.

Segons ha explicat Ferri, “el País Valencià es troba en primer llocs de publicació de dades estadístiques de la Generalitat Valenciana, però no en els primers de transparència i de difusió de dades reals d’alts càrrecs i de sous. Per això, ja fa temps que anunciàrem en les Corts Valencianes que presentaríem una llei de transparència i govern obert i que, a més, seria una llei oberta i participativa”.

En la web “volemsaber.com” s’ha habilitat un apartat on està la llei de transparència que Compromís vol presentar “perquè la gent hi participe i aporte les seues esmenes per enriquir esta llei que considerem molt necessària per a regenerar les institucions públiques valencianes”, segons ha explicat Ferri.

La llei que proposa Compromís i que està oberta a les millores i aportacions de la ciutadania proposa:
– Transparència de totes les institucions públiques valencianes.
– Fomentar els drets de la ciutadania per a fer preguntes de qualsevol pregunta i que tinguen dret també a rebre resposta i en menys d’un mes.
– Participar en l’elaboració de normes i de lleis.
– Alliberament de dades.

A banda de la llei, la funció principal de la pàgina web serà una finestra virtual que aproparà la ciutadania a les institucions. Per això, des de Compromís es comprometen a registrar les preguntes que pugen ser tramitades i, al mateix temps, enviar les respostes que faça l’administració a l’usuari.

En la presentació de la pàgina web han participat també la regidora de Compromís per València, Pilar Soriano i el diputat provincial, Emili Altur. Ambdós han informat que es posen al servei d’esta iniciativa per a registrar preguntes en el consistori i també en la corporació provincial.

Soriano ha destacat que des del grup municipal de València, “hem demanat mecanismes oberts perquè s’expresse la ciutadania, com ara referèndum, assemblees de ciutat, de barri i audiències públiques i totes les nostre propostes han estat rebutjades pel govern de Rita Barberà”.

Per contra, al consistori del cap i casal “si que ens han acceptat moltes propostes en el nou reglament d’administració electrònica de l’ajuntament, però no han acceptat cap proposta en matèria de transparència”. En este sentit, Soriano ha fer un èmfasi especial en la transparència, perquè, segons la regidora, “la transparència no va amb el govern del PP. Hem demanat moltes voltes que web ajuntament no siga web del PP de València perquè és una web institucional. Recentment hem parlat el newsletter que fa el gabinet de l’alcaldia i portem un mes demanant accedir, consultar i rebre eixe newsletter que envia el gabinet a mitjans de comunicació de fora de València i tampoc tenim cap resposta”.

El diputat provincial per València, Emili Altur ha recordat que, en l’actualitat, “els ciutadans no tenen accés directe a la informació de la diputació. Nosaltres hem demanat a València i també a Castelló perquè els alcaldes de pobles que no estan adscrits a cap partit amb representació en la diputació pugueren participar en aquelles sessions on es tractaren temes que els afectaren, una iniciativa que obri a la participació i a la qual el PP s’ha negat. Per això, considerem molt positiu que es posen en marxa ferramentes com esta pàgina web, per poder fer sentir la veu dels ciutadans en aquelles institucions on hi som presents i que, per descomptat, nosaltres també farem arribar a la corporació provincial”.