Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha tingut coneixement de què l’Agència Valenciana de Salut ha remès una circular dirigida al personal mèdic dels centres de salut en la qual s’estableixen nous protocols a l’hora de subministrar medicació als pacients amb colesterol alt.

Este escrit, sota el títol “Document de consens departamental per l’ús racional dels fàrmacs tipus hipolipemiants”, estableix que, a partir d’ara, en la sanitat pública valenciana el tractament farmacològic de la dislipidemia (colesterol alt) solament es prescriurà quan la xifra de colesterol total supere els 320 mg/dl.

Segons ha pogut contrastar Compromís amb facultatius del sistema valencià de salut, fins ara la xifra de colesterol total a partir de la qual es prescrivia tractament farmacològic se situava entre 200 i 250mg/dl, com estableixen totes les guies del Ministeri de Sanitat i els tractats mèdics. Estos facultatius han qualificat esta mesura com una barbaritat que posa en risc la salut de molts pacients.

Per a la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, “la mesura adoptada pel govern del PP de no tractar amb medicació a les persones que tenen el colesterol alt fins que no arriben a indicadors més alts que els que estaven establits fins a este moment, és injusta i estúpida”.

És injusta perquè empitjorarà la salut de les persones, per tant empitjorarà la qualitat de vida dels ciutadans, sobretot d’aquells que no tinguen accés a la sanitat privada.

Però a més és una mesura estúpida perquè si el que està feta és per a estalviar diners el que va a aconseguir és tot el contrari. A nivells alts de colesterol tots sabem que hi ha risc de patir malalties del cor, circulació sanguínia, i per tant eixos tractaments quan les persones ja estan malaltes són moltíssims més cars. És a dir ens anem a estalviar un i ens anem a haver de gastar cent.

“Perquè a la llarga esta mesura el que va a produir és l’augment de persones malaltes, persones que ja hagen de ser hospitalitzades, hagen de ser operades o sotmeses a tractaments que ens van a eixir moltíssim més cars que amb la campanya de prevenció de l’augment del colesterol i de tractament de les persones que tenen el colesterol alt segons els paràmetres que se seguien fins ara”, ha assenyalat Oltra.

En este sentit la diputada de Compromís ha registrat una sèrie de preguntes en Les Corts Valencianes dirigides al conseller de Sanitat, Luis Rosado, per a conèixer els motius pels quals s’ha pres esta mesura i si han valorat les conseqüències negatives que pot tenir sobre els usuaris de la sanitat pública valenciana.