Anar directament a les notícies

Compromís denuncia que Sanitat ha establit com a mesura d’estalvi augmentar la xifra de colesterol a partir de la qual es prescriuen medicaments

Publicat el en Sanitat i Benestar

El grup parlamentari Compromís ha tingut coneixement de què l’Agència Valenciana de Salut ha remès una circular dirigida al personal mèdic dels centres de salut en la qual s’estableixen nous protocols a l’hora de subministrar medicació als pacients amb colesterol alt.

Este escrit, sota el títol “Document de consens departamental per l’ús racional dels fàrmacs tipus hipolipemiants”, estableix que, a partir d’ara, en la sanitat pública valenciana el tractament farmacològic de la dislipidemia (colesterol alt) solament es prescriurà quan la xifra de colesterol total supere els 320 mg/dl.

Segons ha pogut contrastar Compromís amb facultatius del sistema valencià de salut, fins ara la xifra de colesterol total a partir de la qual es prescrivia tractament farmacològic se situava entre 200 i 250mg/dl, com estableixen totes les guies del Ministeri de Sanitat i els tractats mèdics. Estos facultatius han qualificat esta mesura com una barbaritat que posa en risc la salut de molts pacients.

Per a la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, “la mesura adoptada pel govern del PP de no tractar amb medicació a les persones que tenen el colesterol alt fins que no arriben a indicadors més alts que els que estaven establits fins a este moment, és injusta i estúpida”.

És injusta perquè empitjorarà la salut de les persones, per tant empitjorarà la qualitat de vida dels ciutadans, sobretot d’aquells que no tinguen accés a la sanitat privada.

Però a més és una mesura estúpida perquè si el que està feta és per a estalviar diners el que va a aconseguir és tot el contrari. A nivells alts de colesterol tots sabem que hi ha risc de patir malalties del cor, circulació sanguínia, i per tant eixos tractaments quan les persones ja estan malaltes són moltíssims més cars. És a dir ens anem a estalviar un i ens anem a haver de gastar cent.

“Perquè a la llarga esta mesura el que va a produir és l’augment de persones malaltes, persones que ja hagen de ser hospitalitzades, hagen de ser operades o sotmeses a tractaments que ens van a eixir moltíssim més cars que amb la campanya de prevenció de l’augment del colesterol i de tractament de les persones que tenen el colesterol alt segons els paràmetres que se seguien fins ara”, ha assenyalat Oltra.

En este sentit la diputada de Compromís ha registrat una sèrie de preguntes en Les Corts Valencianes dirigides al conseller de Sanitat, Luis Rosado, per a conèixer els motius pels quals s’ha pres esta mesura i si han valorat les conseqüències negatives que pot tenir sobre els usuaris de la sanitat pública valenciana.

 • Trapatroles

  Volen estalviar a base de matar-nos o què. Hui a la meua iaia li han llevat una medecina que consistix en prendre's 3 pastilles per a garantr una bona circulació de la sang al cervell -va tindre un "amago" d'ictus fa uns anys-. Obeirà una altra circular de conselleria inspirada en el model extremeny del recepte menys medicaments i li mantindrem el sou?

  Esperem a vore què respon Rosado als requeriments parlamentaris de Compromís…

 • Let's go!

  Les noticies s'han d'agafar en el seu millor sentit!!
  Ara més que mai, la nostra població té la oportunitat de millorar els seus coneixements sobre medicina preventiva (principalment és la medicina que tracten els actuals dietistes nutricionistes, era temps els únics anomenats doctors).
  Aquesta, senyors i senyores, és una gran noticia per el desenvolupament de una bona salut i estil de vida des de l'ínici i per tota la vida. Ara no tenim més remei.
  Salutacions a tothom!

  • nuria

   Tienes toda la razón, ya esta bien de administrar medicamentos indiscriminadamente, y de etiquetar a las enfermedades como cronicas para asi vender mas y mas medicamentos y asi engrosar mas y mas a las farmaceuticas, y las comisiones que sacan los medicos de recetar estos farmacos,que además de que no curan nada,a la larga solo conllevan a tener otros problemas de salud por los efectos secundarios que tienen, la sanidad tiene que cambiar ,el colesterol simplemente se puede prevenir, con una buena información y concienciacion a la poblacion, de que hay que cambiar de habitos alimenticios. Podrian invertir más en campañas de nutrición y además contar con estos profesionales de la nutrición que parecen que estan olvidados .
   Ya esta bien de engañarnos a nosotros mismos, tenemos que salir de este sistema de sanidad que lo unico que hace es crear mas enfermos, y los gastos que conlleva este mal estilo de vida con hospitales abarrotados de personas enfermas .

 • enr

  Meins mal que van ha pujarla, ja estava jo patint perque el tinc un poc alt i en tocava medicarme…

 • Carme

  Però algunes persones sabeu de que es parla?? sabeu que la quantitat de colesterol que produïx el nostre fetge és el 80% i l'altre 20% de l'alimentació, sabeu que a algunes persones els és impossible cremar colesterol per que no porten o poden portar una vida totalment activa pel seu estat de salud?, si l'exercici també crema el colesterol per hi ha gent que no pot practicar-ho. Si estic segura de què molta gent podria fer o tindre una dieta baixa en colesterol però en el cas que no la facen, no tenen dret a eixa medicació?, i si a vostés senyors se'ls ocorre tindre un accident per despieste o imprudència (en eixa loteria estem tots) no tindrien dret a ser atesos?, mes casos… la gent que és intolerant a la fructosa que menjaria?? no se si sabran que totes les verdures i fruites tenen fructosa, em pareix quasi un homicidi esta mesura d'estalvi. El nivell de colesterol en sang establit com normal 'seguro' és de 200 mg/dl, (HDL+LDL) , quan se supera els els 200mg/dl hi ha un major risc de patir malalties cardíaques. El risc arriba a ser massa alt quan se superen els 240 mg/dl.

  • Isabel

   Ara resultarà que el que no ha aconseguit la racionalitat: es a dir no està demostrada la relació directa entre malalties cardiovasculars i nivell de colesterol que consideren alt. Per pressió de la industria ja es van encarregar de reduïr-lo a menys de 200, per tal de receptar el verí de les estatines, sobretot per les dones. Encara amb aquesta mesura salvaran vides, si no consulteu la pàgina http://www.thincs.org

 • Anna

  Podeu posar una còpia de la circular?

 • SILVIA

  Dislipidèmia no vol dir colesterol elevat, és una alteració dels nivells de lípids (de greixos) en sang.
  Estic a favor de reduïr els medicaments, sempre i quan no vagi en detriment d'una bona salut; però la gent necessita ajuda per dur a terme un canvi d'hàbits.
  Els Dietistes-Nutricionistes són els professionals sanitaris més especialitzats en ajudar a realitzar una alimentació saludable, en qualsevol tipus de malaltia. Per què no hi són a la sanitat pública?? Hi ha un sector que no li fa gens de gràcia, això reduirïa el gast farmacèutic….

 • Isabel

  Ara resultarà que el que no ha aconseguit la racionalitat: es a dir no està demostrada la relació directa entre malalties cardiovasculars i nivell de colesterol que consideren alt. Per pressió de la industria ja es van encarregar de reduïr-lo a menys de 200, per tal de receptar el verí de les estatines, sobretot per les dones. Encara amb aquesta mesura salvaran vides, si no consulteu la pàgina http://www.thincs.org